НОВИ ПРАВИЛНИК О ДИПЛОМАМА – Теже до “Вукове” дипломе

За стицање статуса “вуковац” више не важе иста правила, после тридесет година промењен је Правилник о дипломама који је објављен у Службеном гласнику у децембру прошле године. Правилником је предвиђено да основци којима ће се од ове школске године додељивати диплома “Вук Караџић” треба да имају петице из свих предмета од другог до осмог разреда а не само од петог до осмог, као што је то било до сада.

За изузетан успех у основном образовању остао је услов да уз петице у ђачкој књижици ученик има и посебну диплому из одређеног предмета и она сада носи назив “Доситеј Обрадовић”. Новина је да се диплома додељује ученику који у току основног образовања на крају сваке школске године, постигне одличан успех из свих обавезних предмета, изборних програма и активности прописаних планом и програмом наставе и учења, оствари примерно владање и добије најмање једну диплому “Доситреј Обрадовић”.

Према новим одредбама, диплома се додељује ученику за изузетне резултате из обавезног предмета, односно изборног програма, ако ученик постигне најмање врло добар општи успех и примерно владање на крају сваке школске године. Добија је и ученик који постигне одличан успех из одговарајућег обавезног предмета или другог страног језика, односно, ако је из  одговарајућег изборног програма оцењен описном оценом “истиче се”. Трећи услов за “Доситејеву” диплому је да ученик у току школовања освоји једну од прве три награде на општинском, градском, окружном, републичком или међународном нивоу такмичења из тог обавезног предмета, односно изборног програма у складу са календаром такмичења и смотри ученика основних школа.

Новина је и да су први пут уведене дипломе за ученике који постигну изузетне резултате у музичкој и балетској школи. У музичкој школи диплома “Корнелије Станковић” је истоветна Вуковој дипломи, а у балетској школи диплома “Марија Мага Магазиновић”. Истоветнe “Доситеју” су дипломе “Љубица Марић” и “Душанка Сифниос”. Предлог да ученик добије диплому на крају основног школовања даје одељенски старешина, односно предметни наставник, Одељенско веће утврђује да ли ученик испуњава прописане услове а одлуку о додели дипломе доноси Наставничко веће школе. Ученик може добити више диплома. Тек ће бити утврђено да ли ће се и како вредновати дипломе које добијају ученици музичке и балетске школе приликом уписа у средњу школу. Према досадашњим прописима, диплома “Вук Караџић” не доноси ученику додатне поене. Међутим, када већи број кандидата од броја предвиђеног за упис у средњу школу оствари исти број бодова, предност у рангирању има онај ко је био “вуковац”.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ПЕКАРИ “КОСТА” У ЛЕШНИЦИ – Бесплатно за оне који немају

ДОБРИЛА ПАНТЕЛИЋ – Деценије дружења с камером

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )