НАШИ СМО – Кликови

Сибирска зима прети Србији већ од овог датума, погледајте кад нас очекује прави кијамет! Ево када у Србију стиже права ледара, спремите се за невреме, долазе хладноћа и минус, драстична промена времена – метеоролог открива шта нас чека, РХМЗ упозорава, нагли пад температуре и олујни удари означиће долазак праве зиме, на планинама СНЕГ – неки су од наслова који нас ових дана свакодневно бомбардују са разних портала на гуглу. Па зар снег усред зиме и то у јануару да падне на планинама?! Заиста, невероватна вест.

Изгледа да је дошло време да децу подсетимо а, богами, и неке одрасле, да постоје четири годишња доба, да је нормално да снег пада усред зиме, да у јесен лију кише, да се у пролеће топи снег и бујају реке а да су лети вееелике врућине. Додуше, све се мало покарабасило, а небрига за природу нам се свети, сунчеви зраци зраче па и када смо на мору или планини говоре нам да се намажемо кремом са што већим заштитним фактором, да се обучемо слојевито, дуги рукави, шешир, наочаре, да не бисмо добили пеге, флеке или, не дај боже, рак коже од којег оболева “највећи део популације” у данашње време. Тако опремљени изгубимо вољу и да негде изађемо.

Сазнајемо да се непријатељи крију свуда око нас, у ваздуху, трави, води. У трави нас вребају крпељи (уче нас како да их отклонимо, немојте случајно заливати крпеља ракијом), змије, буве, треба да носимо панталоне са дугим ногавицама, дубоке патике, чизме. Из ваздуха нам прете инсекти, осе, пчеле, стршљенови, ако нас уједу за врат готови смо (умрла од уједа стршљена, ујео је док је простирала веш), у угловима нас чекају пауци, (срећа да смо далеко од Пељешца па нема црних удовица). Упозорења и савети стижу са свих страна.

Одете на гугл, а тамо “лепа” вест стиже једна другу. Алармантно упозорење министарке здравља – сваки други пацијент има, малтене, тумор мозга, сазнајемо који су симптоми рака јетре, бубрега, гуштераче, жучне кесе. Можда немате рак већ само песак у бубрезима и жучи али су симптоми слични. Скоро за све болести симптоми су исти па они параноични или хипохондри мисле да имају све болести света. Добијамо савете како да очистимо крвне судове, да се решимо паразита (којих смо пуни) ако купимо препарат од 5.000 динара, само сад по тој цени, још мало па нестало, и тако данима, никако да нестане.

Информације на гуглу нам показују и како да се лечимо, које лекове да користимо, медицинске или природне – бирајте. Можете и да наручите, стиже експрес поштом. Лекар вам и не треба, ту сте ви и ваш гугл. Објашњава нам шта може а шта не може да се открије ултразвучним прегледом, шта рендгеном, или је боље да идемо на скенер јер се на њему све види, можда да, ипак, изаберемо магнетну резонанцу. Можемо да се руководимо оном народном “мудрошћу” – боље да не идем код лекара да ми не би нешто открио. Овако гурам док се може, а кад се деси – десило се.

Не остављају вас на миру ни када не гуглате, па вам на мобилни телефон свакодневно стижу свакојаке поруке, таман мислите нешто лепо кад обавештавају вас да је неко познат умро, мало вам лакше када видите да немате појма о коме је реч или ако је особа старија од осамдесет – деведесет година. Нема везе, наживела се. И шта ме који ђаво обавештавају о том. Уместо да нас обрадују лепим вестима, да је неко добио награду, принову, да му се оштенила куја или маца омацила. Или наслов – тужна вест у породици познатог певача, трагедија, неће преживети – у наставку, песма му није ушла у избор за “Беовизију”.

На “угледном” порталу сазнајемо да су научници потврдили да људи са већим коефицијентом интелигенције мање брину за уредност, пристојан начин говора и кад одлазе на спавање. Дакле, ако хоћете да вас сматрају интелигентном особом, треба да псујете као кочијаши, да будете ноћна птица и да живите у организованом хаосу, односно да будете што неуреднији и аљкавији. Ако је веровати оваквим и сличним писанијама нечијих “умних” глава, благо нама, па ми смо окружени интелигентним људима. Они су свуда око нас, испуњавају бар први и трећи услов.

Све се пореметило, наука напредовала, људи назадовали, а једини циљ пласирања бомбастичних вести јесте да би се забележило неколико кликова више на порталу. Еј, знате колико смо имали прегледа, брате! Медији све мање информишу читаоца, а све се више размишља шта ће га привући да кликне. Зато, њима у инат, немојте кликтати такве наслове, од превеликог кликтања истегнуће се тетиве на прстима, од превеликог буљења у дисплеј и мониторе настаће окоштавање вратног пршљена (болест модерног доба) па морате на терапије које се не дају преко гугла, већ на физијатрији. Закажите преглед код изабраног лекара а не код гугловог, с њим ћете се срести очи у очи а не очи у екран, безбедније је, а не повећава ни диоптрију.

                                                                                                                  Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Какве су ти мисли…

НАШИ СМО – Петак

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )