ЗБОГ ПОРАСТА НИВОА ДРИНЕ – Две критичне тачке

ЗБОГ ПОРАСТА НИВОА ДРИНЕ – Две критичне тачке

Пораст водостаја Дрине у току јучерашњег дана направио је проблеме на неколико места на подручју града Лознице. Око два поподне у Горњој Ковиљачи у неколико дворишта почела је да улази вода, а ноћас је, како је растао водостај и ситуација постајала озбиљнија. На делу Заобилазног пута обустављен је саобраћај па се из Лознице ка Горњој Ковиљачи може само преко Бање Ковиљаче.

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, каже да је јутрос у пола пет достигнут максимални водостај – 510 центиметара, што је за 95 цм више него у исто време у четвртак.

– Добро је то што је после тога водостај непрекидно у опадању тако да је јутрос у седам био 505, а 491 у десет сати, што је последњи извештај који имамо. Према информацијама које добијамо од колега узводно од нас, за око 60 цм опао је ниво Дрине код Бајине Баште и, уколико се такав тренд настави, изборићемо се на две критичне тачке. Једна је поток који се улива у Дрину код Бање Ковиљаче и где је затворена брана како Дрина не би  улазила у њега. Овде су постављене пумпе које могу да црпе 20 хиљада литара у минуту и оне подземну воду испумпавају у Дрину да се поток не би излио и поплавио дворишта и куће које се налазе у близини. Друга критична тачка је Видића мала у Липничком Шору, где је обала канала нешто нижа и тамо механизација ЈКП ”Наш дом” чини што може да подигме обалу и спречи изливање. С обзиром на тако висок ниво Дрине, ситуација је задовољавајућа – рекао је Ђокић.

Љубинко Ђокић

Викенд-насеља која се налазе између насипа и Дрине, углавном су под водом, дворишта су поплављена, а и у многе објекте продрла је вода. Поплављено је и Етно-село ”Сунчана река”, вода је допрла до паркинга.

Ђокић каже да су радни тимови које је формирао градоначелник Видоје Петровић, командант Штаба за ванредне ситуације, на терену и у контакту са председницма савета месних заједница. Он је, наводи, јуче обишао приобаље у Липничком Шору, Јелаву и Лешници.

– Имамо део викендица уз саму обалу Дрине у чија је дворишта ушла вода, понегде, мало, и у саме викендице, а нарочито тамо где је обала нижа. То, једноставно, није могуће одбранити – каже помоћник градоначелника.

Података о поплављеним површинама и објектима, као и о евентуалној штети још нема.

Ванредна одбрана

На подручју Водне јединице ”Дрина – Лозница” у секторима С6.1 Лозница, С7.1 Мали Зворник и С7.2 Љубовија уведена је ванредна одбрана од поплава, саопштило је ЈП ”Србијаводе”.

”Сунчана река”

Снег

Иако на подручју Лознице није било обилних снежних падавина, према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, висина снежног покривача је свега два центиметра, екипе су биле на терену.

– Све екипе ЈП ”Лозница развој” су на терену Горњег Јадра, ноћас су посипале со, а јутрос су екипе за чишћење очистиле снег, иако га није било много, зато да се те површине не би касније ледиле – каже Ђокић.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПЛИВАЊЕ НА БОГОЈАВЉЕЊЕ – Средњошколци пливали за часни крст

ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ – Најбржи Александар Лекић и Ана Тијанић

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )