НАШИ СМО – Какве су ти мисли…

Почели смо да трошимо 2023. Као што је ред, једни другима смо све по реду пожелели, на један искрен, пало је девет лажних осмеха, ископирана, иста порука послата је на ко зна колико мејлова или бројева, појели смо за неколико дана количину хране која је нормалнима довољна бар за пола месеца и схватили да осим другог броја на календару, суштински ништа није ново. На све то још ни јануар не личи на себе, снег нас је заборавио, неће ни он да нам донесе мало освежавајуће белине.

Треба почети ново лето са надом у боље сутра, али што је човек старији, све теже верује у то ”боље сутра” јер га отприлике толико дуго чека као да чека Годоа.

Ајд’ буди ведар кад прочиташ да је према истраживању међународне асоцијације Gallup International, Србија на трећем месту у свету и првом у региону по индексу песимизма, а три четвртине њених грађана очекује економске потешкоће у 2023. Наводи се да је песимизам највиши у Пољској, где 65 одсто испитаника мисли да ће ова година бити лошија, док је у Нигерији, ваљда им ударила врућина у главу, оптимизам највећи и 77 одсто очекује да ће бити боља. Испред нас су по песимизму Пољска и Чешка, а прате нас Француска и Италија. Код нас само 16 одсто, ваљда су необавештени, на нечему су или су једноставни непоправљиви оптимисти, очекује да ова година буде боља.

Нисмо сјајни ни на листи најсрећнијих земаља коју сваке године саставља World Happiness Report. Ту је четврту годину заредом Финска прва као земља у којој људи најбоље живе, а што се тиче нас, ми смо на 48. месту (за пет лошији него годину пре), а из комшилука је Словенија на 29, Хрватска 59, Босна и Херцеговина 63, Црна Гора 71. и Северна Македонија је на 92. месту. Реално, како да будеш ”хепи” кад и празничним данима слушаш како је Београд као Казабланка ”пун шпијуна”, на сваком ћошку неки Илија Чворовић, па онда сазнаш да су нас ”стране службе уништиле са литијумом” и да нам се због литијума ”смеје цео свет”. Еј, цео свет. Није лепо кад ти се смеје што си испао глуп и наиван ни један човек, а камоли да нам се цео свет церека у фацу. Све то је речено на телевизији онога Проке проналазача, а они имају највиши шер, па им се мора веровати.

Није ни чудо што у тим истраживањима пролазимо како пролазимо. Питање је и како их ти странци раде. Можда само траже неке песимисте, неке што стално мраче, да нам буде лош резултат, или та истраживања о оптимизму и срећи раде намерно у погрешно време. Треба то код нас обавити у марту када се очекује просечна месечна плата од 735 евра, односно готово 86.000 динара. Опа! Кад платиш све обавезе, једеш сваки дан, чак три пута, можда нешто и претекне. Оно, ако си самац, а тамо где је њих четворо мало теже, али нека се снађу. Не могу одмах да потеку и мед и млеко. Стрпљења.

Како је могуће да је народ који воли толико да клопа, баца задњу пару на прасиће, да попије, запева, све да на музику (Једва имам свирце плаћати – Балашевић), и галами кад год стигне, буде тако песимистичан, односно несрећно настројен. Па, ми стално на питање – Како си, одговарамо ”Добро је”, ”Котрља се”, ”Гура се” или кад је фрка велимо – ”Удри бригу на весеље”, ”Један је живот” и слично. Или је то говорио неки други народ, неки који је имао лепше мисли од овог данашњег који много воли да закера, гунђа и тражи длаку у јајету. Овај народ што воли да паметује преко фејсбука, јуначи се, али не и да изађе из зоне свог личног комфора, мрдне мало доњи дело леђа ни за своје, а камоли за туђе добро, и уместо примедаба да неко решење.

Можда је утисак погрешан, али се, изгледа, запатио намћоризам, систем – ”волем да не волем”, немам појма шта је ово. Или то све ови шпијуни раде, муте нам воду, подмећу ногу, мора да је то. Гарант није до нас. Хоће да нас гурну на дно, али не знају, наивни, да кад тамо стигнемо, онда једино можемо да кренемо навише. Има ону Финску да скинемо са врха листе моментално. Само да се решимо шпијуна и оних што нам се смеју и ругају у фацу.

До тада много среће ове 2023. Да победимо намћоризам, примитивизам, егоизам, нарцисоизам и све остале изме па да накривимо капу.

Само, како ћемо кад смо гологлави?

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Петак

НАШИ СМО – Године

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )