О РАДУ СКУПШТИНЕ ПРЕДСЕДНИЦА МИЛЕНА МАНОЈЛОВИЋ КНЕЖЕВИЋ – Испуњене све обавезе

У току 2022. године лознички парламент одржао је укупно шест седница а од почетка овог скупштинског сазива, од августа 2021, заседао је укупно двадесет пута. Према мишљењу Милене Манојловић Кнежевић, председнице Скупштине града Лознице, ово је још једна у низу година које се могу оценити као изузетно успешне када је реч о раду Скупштине града

И прошле године доношене су одлуке искључиво из надлежности прописаних законом, рађено је ефикасно и испуњене су све обавезе у законом прописаним роковима, каже она.

– Као и сваке године, најважнији акт који је донет је Одлука о буџету града. На претпоследњој седници донета је Одлука о буџету града Лознице за 2023. годину, посебно је важна јер се њом планирају сви приходи и расходи корисника буџета, текуће и капиталне инвестиције и све друге активности које су нашим грађанима и привредницима и видљиве и мерљиве. Као председница Скупштине, само у овом сазиву руководила сам на двадесет седница Скупштине и све су биле подједнако захтевне и изазовне, тражиле су исту припрему и концентрацију у припреми и руковођењу тако да ми се ниједна не издваја као посебна, али ако би требало да издвојим неку,  то су оне на којима смо омогућили уређење и опремање простора и долазак великих домаћих и страних инвеститора у град – каже Манојловић Кнежевићева.

Грађани добро информисани

На питање како оцењује информисаност грађана о одлукама које су донете на Скупштини, пренос седница је уживо али на сајту града нема најава седница са наведеним дневним редом, такође нема ни најава за време и место одржавања јавних расправа поводом планирања буџета града за наредну годину, председница одговара:

– Са задовољством морам да истакнем да смо једна од првих локалних самоуправа када је у питању јавни пренос седница Скупштине града и то преко две телевизијске куће. Што се тиче јавности нашег рада, напомињем да се позиви за седницу са комплетним материјалом објављују на веб-страници града Лознице чим се пошаљу одборницима а исто важи и за одлуке које Скупштина донесе. Расправе поводом планирања буџета града за наредну годину одржавају се у складу са процедурама које прописује и прати Министарство финансија. На сајту града је још 26. октобра објављен списак са датумима и местима одржавања јавних расправа поводом планирања буџета града за 2023. На јутјуб каналу, фејсбук и инстаграм страницама Града Лознице је 17. новембра постављен видео у којем је упућен позив грађанима да своје предлоге доставе на имејл projekti@loznica.rs или у писаној форми Одељењу за финансије. Видео-материјал на јутјуб каналу је имао више од 16.000, на фејсбуку 13.000 а на инстаграму 4.000 прегледа – каже она.

Питали смо и да ли је задовољна сарадњом са шефовима одборничких група и одборницима који немају одборничке групе. Одговорила је да није на њој да буде задовољна или незадовољна сарадњом, већ да са њима оствари комуникацију како би заједно допринели извршавању законом прописаних обавеза. Истиче да у том смислу није имала никаквих проблема који би могли утицати на квалитет, оптималност и спроводљивост одлука које је Скупштина донела.

У плану техничке иновације

Што се тиче рада Скупштине у 2023. години, председница истиче да ће се, сходно програму рада, највећи број тачака дневног реда односити, као и сваке године, на пословање, финансирање и рад корисника буџета, пре свега јавних предузећа и установа чији је оснивач Град Лозница, затим доношење урбанистичких планова, планова развоја и планова у различитим областима живота. Као посебно важна биће Одлука о усвајању буџета за 2024. годину.

На питање како може да се унапреди рад Скупштине како би била ефикаснија, Милена Манојловић Кнежевић каже да већ у овом моменту и пар година уназад Скуштина града ради на највишем могућем степену ефикасности. Кроз извесне техничке иновације, када се створе услови за то, могуће је говорити и о скраћењу процедура везаних за сам претрес тачака и гласање.

И поред више пута датих обећања, још увек за новинаре није обезбеђен посебан простор или место у великој сали где би се налазио и посебан извод за снимање звука.

– Свесни смо тренутних ограничења када је у питању простор за рад новинара приликом одржавања скупштинских седница и бавимо се проналажењем најбољег просторно-техничког решења за овај проблем. Такође, желела бих да свим грађанима Лознице пожелим добро здравље, срећу и успех у новој години – каже председница Скупштине.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВТО ПРОШЛЕ ГОДИНЕ – Осам парова добило шансу

ВРЕМЕ “ВИСКОЗЕ” – Кад су радници играли, свирали, сликали

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )