ОДБОЈКА: ОК ЛИБЕРО 015, ЉУБОВИЈА – На путу успеха

Донедавно се одбојка, један од најпопуларнијих спортова у Србији, играо само рекреативно у Љубовији. Међутим, овај спорт у последње време има све више присталица  у овом крају.  Главни „кривци“ за то су  Павле Пуртић, професор физичког васпитања, и Ненад Вучетић, некада првотимац ОК Пролетер из Лознице  и велики заљубљеник у овај спорт.

– Као наставник у основној школи наилазио сам на много талентоване деце која се нису бавила спортом. Девојчицама у том узрасту омиљени спорт је одбојка, али у Љубовији није постојао клуб. Као њихов наставник осећао сам обавезу да нешто учиним. Ова идеја допала се директору школе, иначе наставнику физичког васпитања, Ненаду Тријићу који је омогућио одржавање тренинга у СУ „Спартакус“.  Било је то у марту 2017. године, а већ у септембру основан је Либеро 015, први одбојкашки клуб у Љубовији – каже Павле Пуртић, тренер овог клуба.

Додаје да је сваки почетак тежак и да је било доста препрека, почев од недостатка термина и сале за тренинге, недостатка опреме, али и финансијске подршке. У клуб је пристизало све више деце па један тренер више није могао сам да ради. Спас је стигао доласком Ненада Вучетића који се са много ентузијазма укључио у рад клуба настојечи да помогне да клуб, али и одбојка уопште заживе у Љубовији.

– Број деце у клубу је варирао, смањивао се и повећавао, а у једном моменту било их је више од 120. Били смо принуђени да тада ангажујемо још неколико тренера. Сада се тај број стабилизовао на 70-80, што је и оптималан број за наше услове – истиче Вучетић.

Подсећа да је највећи успех то што је клуб постао стални члан лига у скоро свим узрасним категоријама (од претпионирки до сениорки) у мачванско-колубарској регији.

 – Равноправно се такмичимо у свим категоријама са много познатијим клубовима из Шапца, Ваљева, са Уба и других места. Наше најмлађе такмичарке (девојчице рођене 2009. године и млађе) у прошлој сезони су, у веома јакој конкуренцији, освојиле друго место и само им је пар поена недостајао да се пласирају на државни турнир – каже Вучетић.

Оба тренера с поносом истичу да су поједине такмичарке биле учеснице контролних репрезентативних тренинга, а за неколико њих се интересују реномирани првологашки клубови. Труде се да обојица буду на тренинзима, посебно када су девојчице узраста 10-11 година у питању јер је за њих врло важно да правилно савладају технику. Главни финансијер Либера 015 је општина Љубовија. Симболичне чланарине нису довољне ни да се подмире основни трошкови. 

– У помоћ нам понекад притекну и поједини пријатељи клуба, љубитељи одбојке, који нам тако олакшају да превазиђемо проблеме на које често наилазимо. За успешан рад су нам неопходна већа средства – поручује Пуртић.

ОК Либеро је за кратко време изашао из оквира локалног клуба. Стални су учесници Мачванско-колубарске Регионалне лиге и сваке године, по узору на много веће клубове, организују камп на који долазе сва заинтересована деца од 10 до 14 година. Ту се припремају и подижу, како физичку тако и техничку припрему. Последње две године камп је био у Осечини, где су, како каже Пуртић, имали идеалне услове за рад. За наредну сезону још нису одлучили где ће га организовати.

В. Ст.

Фото: М. Станчић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КУДА ЗА ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ? – Рим те чека, фотеља те не да…

УЗ ЈУБИЛЕЈ РАЂЕВЦА – Рађевац је мој други дом

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )