СКУПШТИНА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ – Највише новца за капитална улагања

И поред обимног дневног реда на којем су били Извештај о деветомесечном извршењу овогодишњег буџета града и Предлога буџета за наредну годину, као и програми пословања пет јавних предузећа и осам установа и организација, данашња седница Скупштине града Лознице завршила је рад за скоро седам сати. Од пет предлога за проширење дневног реда које су поднели одборници опозиције није прихваћен ниједан, уз одговарајуће образложење председнице Скупштине Милене Манојловић Кнежевић, а међу њима ни предлог да се не води обједињена расправа о појединим тачкама дневног реда од којих је прва имала осам подтачки, а друга четрнаест.

Седницу су обележиле и две јавне опомене, Драгану Пајићу „Смело“ због добацивања с места председници Скупштине и Зорану Николићу СНС, јер је мобилним телефоном снимао одборнике опозиције провоцирајући их на тај начин.

Говорећи о Извештају о извршењу буџета града за девет месеци ове године Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, истакао је да су текући расходи  планирани ребалансом усвојеним у јулу остварени у износу од 2,479 милијарди или 63,9 одсто, док су буџетски приходи остварени у износу од 2,036 или 62,97 одсто. У односу на исти период лане то је 232 милиона више, односно приходи су већи за око 10 одсто. Како је рекао, порез на зараде остварен је у износу од 809 милиона динара или за 130 милиона динара више, порез на приходе који се плаћају паушално остварен је у износу од 125 милиона динара или 23 милиона више, порез на остале приходе 59 милиона или 21милион више, порез на имовину физичких лица 169 милиона или 29 милиона више него у истом периоду лане, порез за правна лица остварен је у износу од 71 милион, што је 13 милиона више, допринос за уређење градског грађевинског земљиште износи 80 милиона или 18 милиона више.

Зоран Томић

– Када су у питању расходи, неки од њих су извршени скоро сто одсто. Рецимо, субвенције за пољопривреду 92 одсто, спортским клубовима дато је 74 одсто, месне заједнице бележе рекордних 63 одсто буџетских средстава. Ликвидност града је добра и сасвим спремно чекамо завршетак ове буџетске године – рекао је Томић.

Буџет је инвестициони

Говорећи о Предлогу буџета града за 2023. годину, Томић је нагласио да је он пре десетак дана објављен на интернет страници града. Пре тога обављене су редовне активности на његовој изради почевши од, како је рекао, 15. јуна када Министарство за финансије доноси фискалну стратегију за ту годину коју је Одељење доставило свим корисницима буџета са захтевом да им доставе своје планове. Преко низа јавних расправа упознали су грађане са Нацртом буџета, а распоред јавних расправа објављен је, како је рекао, 25. октобра на друштвеним мрежама, а објављен је и видео снимак којим је грађанима упућен позив да учествују у креирању буџета, а своје предлоге могли су да доставе путем е-поште или у писаној форми.

– Укупни планирани приходи у буџету града за наредну годину износе 4,248 милијарди динара и финансирали би се из текућих прихода од 3,628 милијарди, 356 милиона пренетих средстава и прихода од имовине у износу од 178 милиона, 86 милиона су приходи директних и индиректних корисника буџета. Приходи су планирани тако да омогуће, пре свега, несметан рад органа града, јавних предузећа, установа, подстицаја које дајемо корисницима буџета. У већини случајева корисници буџета ће добити више средстава наредне године, као пример навешћу удружења из области културе где смо определили 80 одсто више средстава – нагласио је Томић.

Овом одлуком за предшколско, основно и средње образовање укупно је опредељено 750 милиона динара, од тога је 50 милиона намењено капиталним улагањима за основно и средње образовање. Ако се, како је рекао, овоме додају средства за две фискултурне сале – у гимназији и у школи у Јадранској Лешници, долази се до износа од 950 милиона који ће бити опредељен за образовање, што представља четвртину планираних средстава у буџету.

– За путеве су планирана 462 милиона, радиће се улица код новог стадиона и реконструкција Улице Милоша Поцерца. Када су у питању субвенције, овога пута смо се први пут одлучили за капитално субвенционисање јавних предузећа, по овом основу КЈП „Водовод и канализација“ ће добити 57 милиона и то најпре, за пројекте водоснабдевања и одвођења отпадних вода у Бањи Ковиљачи и Лозници. За КЈП „Наш дом“ планирано је 42,8 милиона динара, а ради се о набавци два нова камиона за превоз смећа. За капитална улагања укупно је предвиђено 1,156 милијарди динара, што је 27,42 одсто буџета. Скоро трећина буџета је опредељена за те намене, што значи да је буџет инвестиционо оријентисан – нагласио је он.

Како је рекао, из буџета ће бити финансирано више од 30 капиталних пројеката као што су –  постављање камера за мерење брзине у циљу повећања безбедности у саобраћају, постављање семафора на још три-четири раскрснице, педесет одсто више новца улагаће се у водотокове другог реда, определиће се средства и за проширење Болничког потока због одвођења кишнице са новог стадиона, разлог је и то што се крајем априла очекује расписивање тендера за трећу фазу реконструкције одељења Опште болнице, у питању је 17.000 м2 простора и 20.000 м2 партерног уређења. За пројектовање се планира 80 милиона динара, наставиће се замена лед светиљки, замењено је 6.300, а догодине ће бити замењено 4.000, планирана је изградња јавног тоалета у Бањи Ковиљачи, санација фонтане, изградња платформе за параглајдинг на Гучеву и санација клизишта у Јадранској улици у Бањи.

Много питања опозиције

У расправи која је уследила, Драган Пајић, одборник ГГ ”Смело”, рекао је да је недопустиво спојити ове две тачке дневног реда.

– Суштина је да сте нетранспарентна локална самоуправа, да нико не може да нађе Нацрт буџета на сајту. Како учествовати у јавној расправи када нисте упознати са Нацртом? Треба да се угледамо на општине Крупањ и Мали Зворник које то раде транспарентније.

Како је рекао, поједини делови града као што су Башчелуци стекли су статус дела града, а да нису добили канализацију, тротоаре, уличну расвету, већ им је само наметнут већи порез на имовину.

Владан Љубинковић, ”Смело”, замерио је, између осталог, што за девет месеци два фудбалска клуба добијају 44 милиона док, како каже, основци немају међушколска такмичења.

Душица Баровић, ”Смело”, упитала је зашто нико не објасни како се енергетска ефикасност исплати, која је уштеда постигнута од замене расвете, ко ће бити власник стадиона и сносити трошкове осигурања. Што се тиче јавних расправа упитала је, да ли су на њима били и они грађани који живе у центру града, а немају канализацију нити пристојан пут до куће, што им је обећавано.

– За пољопривреду је планирано 32 милиона, што је 0,52 одсто. Не знам како да развијате град са овако малим улагањима у пољопривреду, осим да на мала врата хоћете да уведете ”Рио Тинто” – рекла је она.

Дејан Сталовић, градски менаџер, одговорио је да се од јавних расправа не бежи, да се на њима говорило критички и јасно одговарало на питања, те да су грађани много боље информисани него што неки мисле.

По мишљењу Марка Пуртића, шефа ОГ СНС, буџет за наредну годину је развојни и по мери и потребама грађана, увећан је за 1,26 милијарди у односу на 2021. годину, а велики је успех имати 33 капитална пројекта.

На нека питања одговорио је Видоје Петровић, градоначелник Лознице, рекавши да је уштеда на расвети виша од 15 одсто, али да се не сме заборавити да је у међувремену дошло до повећања броја сијалица и пораста цене струје за улично осветљење. Одговорио је на питање власништва над стадионом, да ће бити формирано јавно предузеће које ће управљати овим комплексом и да град неће коштати ни динар. Најавио је и да су у припреми јавни конкурси за идејна решења за три важна пројекта, за градску гаражу, градску тржницу и парковски комплекс који би, можда, имао улогу трга.

Извештај и Буџет усвојени су већином од 46 гласа, а против су била три одборника.

Програми ЈП и установа усвојени без много расправе

Усвојен је и Кадровски план према којем ће у наредној години у градској управи на неодређено време бити запослена 264 радника, уместо 269 колико је било прошле године, а на одређено време 26 уместо 27, колико је било ове године.

Донете су и одлуке о прибављању непокретности ради проширења гробља у Лозници и Башчелуцима. Одборници су донели и Одлуку о награђивању ученика и студената са подручја града којом се предвиђа давање градске награде и студентима са инвалидитетом, као и једнократне награде полазницима Регионалног центра за таленте за освојену прву награду на државној или међународној смотри за таленте. За студенте са инвалидитетом предвиђени су блажи критеријуми, просек оцена током студија неће утицати  на доделу градске награде која се може доделити и самофинансирајућим студентима прве године, уколико су током средње школе остварили успех од најмање 4,5. Износ награде за студенте је 12.000 док је за ученике 7.000 динара. Укупно је ове награде примило од 2004. до данас око 2.350 ученика и студената.

Без много расправе усвојени су програми пословања пет ЈП и осам установа и организација, као и Информација о деветомесечном раду јавних предузећа.

Наредна седница Скупштине града, последња ове године, најављена је за 26. децембар.

В. М.

Опширније у штампаном издању…

ПРОЧИТАЈТЕ И…

РЕГИОНАЛНА ЛИГА У БОКСУ – Мајстори ринга у Лозници

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЛОЗНИЦЕ ДОБИЛА ”ТУРИСТИЧКИ ЦВЕТ” – Најбоља у Србији

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )