У СУСРЕТ СКУПШИНИ ГРАДА – Одлука о буџету за 2023. годину

Седница Скупштине града Лознице на којој ће се пред одборницима наћи и Извештај о извршењу буџета града за девет месеци ове године, као и Предлог буџета за 2023. годину биће одржана сутра.

Како се наводи у скупштинском материјалу, за девет месеци ове године у буџету града Лознице остварени су проходи у износу од 2,13 милијарди што је 60,5 одсто од планираних док расходи износе 1,93 милијарди или 49, 82 одсто. Највећи приходи остварени су на основу пореза и то, од пореза на зараде и на имовину, износе 1,43 милијарде динара, што је 62,6 одсто од планираних. Највећи издаци 36,96 одсто, остварени су у ставци коришћење роба и услуга и за запослене, 22,33 одсто буџета.

У предлогу Одлуке о буџету града за наредну годину предвиђени су приходи у износу од 3,860 милијарди динара, док су расходи планирани у износу од 4,248 милијарди, буџетски дефицит од 388,013 милиона биће покривен од продаје финансијске имовине и пренетих неутрошених средстава. Међу планираним капиталним инвестицијама наводе се, између осталих, реконструкција јавног осветљења, општи видео надзор, изградња атлетског стадиона, израда нагазних рампи на пружним прелазима, измештање просторија КЈП “Наш дом”, јавни тоалет у Бањи Ковиљачи, изградња фискултурних сала у Јадранској Лешници и у Гимназији, санација клизишта у Јадранској улици у Бањи Ковиљачи, реконструкција Дома културе у Брадићу.

Предложен је и кадровски план  према којем ће у наредној години у градској управи бити запослена на неодређено време 264 радника, а 26 на одређено. У кабинету градоначелника планирано је петоро запослених на одређено време међу којима је, опет, и градски омбудсман, односно, заштитиник грађана.

Пред одборницима ће се наћи и Одлука о награђивању ученика и студената са подручја града у којом се предвиђа давање градске награде и студентима са инвалидитетом, као и полазницима Регионалног центра за таленте за освојену прву награду на републичкој или међународној смотри талената. За студенте са инвалидитетом предвиђени су блажи критеријуми, како се наводи у материјалу, просек оцена током студија неће утицати на доделу градске награде која се може доделити и самофинансирајућим студентима прве године, уколико су током средње школе остварили општи успех најмање 4,50.

Одборницима ће бити предочена и информација о деветомесечном раду пет лозничких јавних предузећа у којој се наводи да су остварени приходи укупно нижи за 13 одсто док су са губицима пословали ЈКП “Топлана” и КЈП “Наш дом”. У овом периоду исплаћене су и субвенције за три предузећа у укупном износу од 23,2 милиона динара. У питању су ЈП “Водовод и канализација” “Наш дом” и “Топлана”. У јавним предузећима укупно је запослено 407 радника од којих 366 на неодређено време.

На дневном реду наћи ће се и програми пословања пет јавних предузећа и осам установа и организација а треба да буду донета и решења о прибављању непокретности непосредном погодбом у јавну својину града за потребе проширења градског гробља као и гробља у Башчелуцима.    

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СПОМЕНИЦИ ЋЕ БИТИ САЧУВАНИ – Чека се одговор министарства

ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ЛОЗНИЦИ – Улагањa од 86 милиона динара

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )