РАДИОНИЦА О ИГРАЊУ КОЛА – Основци научили прве кораке

Центар за истраживање и очување традиционалних игара Србије, Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац“ и Центaр за нематеријално културно наслеђе Србије при Етнографском музеју, организовали су јуче у Тршићу радионицу о игрању кола, српске традиционалне игре која је постала део нематеријалног културног наслеђа Србије, али и елемент светског живог наслеђа. У галерији Вукове спомен-школе основцима је указано на значај неговања нематеријалног културног наслеђа, а радионица је реализована у оквиру пројекта „Очување, преношење знања и презентација „кола“ као елемента уписаног на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства“, чији аутор је др Здравко Ранисављевић, етнокореолог.

– Коло је 2017. године уписано на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства и ми од тада редовно реализујемо овај пројекат у сарадњи са центрима за културу. До сада је обуку прошло више од четири хиљаде деце а све у циљу очувања народне игре кола, које је међу првим елементима нашег националног идентитета. Помажу нам професионални играчи, инструктори који показују деци кораке и кореографије, а учествују основци који не морају да буду и чланови фолклорних секција или неког културно-уметничког друштва – рекао је Ранисављевић.

Он је заједно са Милошем Митићем, шефом уметничког сектора ансамбла „Венац“, подсетио да је коло присутно у свакодневици свих нас када су у питању окупљања поводом различитих весеља и прослава, а да се вештина играња преноси са генерације на генерацију, стварајући осећај заједништва, трајања и идентитета. Митић каже да је на радионицама увек леп одзив и да је на једној, која је организована на Косову присуствовало око две хиљаде деце.

– Овим завршавамо активности у 2022. години а за следећу већ планирамо нове, када ћемо се бавити истраживањима народне игре. Циљ нам је да коло као елемент нематеријалног културног наслеђа буде жив и да постоји, што је и један од услова да буде на националној и Унесковој листи. Сваке године подносимо извештај о томе шта се све спроводи у циљу очувања и одрживости на тим листама јер су неки елементи на националној листи уписани као угрожени, попут свирања накавалу – рекао је Митић.

У организацији радионице учествовали су Вукова спомен школа у Тршићу и Центар за културу „Вук Караџић“, а пројекат је подржло Министарства културе Републике Србије.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ТАКМИЧЕЊУ МЛАДИХ ИНОВАТОРА – Осмислио мајицу са „личним“ бар-кодом

У СУСРЕТ СКУПШИНИ ГРАДА – Одлука о буџету за 2023. годину

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )