ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ ГУСЛАРА – Традиција се мора чувати

Гусларска секција КУД „Караџић“ приредила је синоћ у Вуковом дому културе годишњи концерт, а поред гуслара, публика је могла чути и етно-групу „Лозице“, фрулаша и двојничара Рада Митровића, као и песнике Невену Кокановић и Љутомира Рундића, који је био и здравичар и домаћин вечери. Милутин Ђуричић, председник секције рекао је за ЛН да је ово већ уобичајено дружење на измаку године, када гуслари публици поклањају свој завршни концерт.

– Ово је већ традиционално вече гусала, епске поезије и народног стваралаштва. Нашем позиву за учешће одазвали су се гуслари Недељко и Младен Јеврић, Иван Смиљанић, наши активни чланови, као и Бошко Голијан из Зворника и етно-солисткиња и једна од најмлађих гусларки Виолета Крајишник из Јање. Што се тиче планова за следећу годину, за април припремамо представљање мог новог компакт-диска са песмама „Ромео и Јулија“ и „Момчило Гаврић“, а пре тога надамо се и наступу, већ у јануару, поводом Савиндана, на академији коју би требало да организује лозничка црква – каже Ђуричић, који ће, како поручује, по свему судећи и даље остати на овој функцији и после изборне скупштине КУД „Караџић“, планиране за другу половину овог месеца.

Он је још најавио и то да ће у сарадњи са Центром за културу „Вук Караџић“ у јануару расписати конкурс за полазнике школе гусала, која ће почети да ради већ у фебруару. Позив ће бити упућен у све лозничке школе, а потом ће бити формиране групе с којима ће радити искусни гуслари. Иначе, од 2018. године, после крсне славе, и гусле су уписане на репрезентативну листу Унеска као елемент нематеријалног културног наслеђа српског народа.

С. П.

Фото: Д. Ковачевић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БИЛИЈАР – Балканик отворио врата за нове шампионе

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )