БИЛИЈАР – Балканик отворио врата за нове шампионе

БИЛИЈАР – Балканик отворио врата за нове шампионе

Лознички Билијар клуб Балканик синоћ је отворио своја врата свима који су заинтересовани да постану његови чланови. Отварању су присуствовали бројни гости из разних крајева Србије, а Катарина Обрадовић Стојаковић, председница клуба, каже да је новоотворени клуб највећи у овом делу Европе.

– Колико је нама познато, ово је четврти по величини клуб у свету, а други у Европи. Наш план је да у наредном периоду ангажујемо што више младих, да им омогућимо озбиљне тренинге и да стварамо нове шампионе. Србија је земља која има два актуелна европска шампиона – Лазара Костића, из ужичког БК Масе, у конкуренцији млађих од 17 година, и Алексу Пецеља, у конкуренцији до 23 године, а који наступа за крупањски клуб Рађевина. Желимо да њиховим стопама крену млади из нашег града, а овде смо им обезбедили најбоље услове за то и сасвим смо сигурни да ћемо врло брзо имати шампионе из Лознице – каже председница клуба.

У клубу се тренутно налази 28 најмодернијих столова за билијар, по европским стандардима, а смештени су у две сале у оквиру објекта којим управља предузеће ’’Балканик смарт’’.

– Већи део простора уступили смо билијар клубу и то је синергија која ће донети резултате. Поред сала за билијар, овде имамо и кафић, а биће и других садржаја, и драго нам је што смо омогућили изванредне услове за тренинг младих и њихово усавршавање у спортском билијару, што је и најважније – каже Мирјана Ђурић Исаиловић, власница ’’Балканик смарта’’.

Отварању клуба присуствовао је и председник Српске билијар асоцијације Павле Кланшчек који каже да билијар у Србији напредује. Он најављује и спортске догађаје који ће Лозницу поставити у средиште спортске јавности на континенталном и светском нивоу.

– Тренутно имамо 35 спортских, лиценцираних, билијар клубова са великим бројем играча, сениора, јуниора и жена, а остварили смо и велике успехе, имамо европске медаље, од пре месец дана и светску, Лазар Костић освојио је бронзано одличје на Светском првенству за јуниоре у Порторику. БК Балканик шлаг је на торту и овакав клуб, на овом нивоу, са оволико столова оваквог квалитета готово да нема у Европи, можда само још један, и ово је нешто што ће наш спорт носити у неке сасвим друге сфере. Овде ће се одржавати државна првенства у свим категоријама, Балкан тур, као балканијада, а у јануару ће нам доћи представници једне италијанске компаније који ће нам поверити организацију великог турнира европског нивоа. На томе се нећемо зауставити, у фебруару ћемо се договорити у вези са организацијом турнира светског ранга који ће окупити све звезде билијара тако да ће Лозница бити центар спортског билијара не само у Србији, већ и у региону – каже Кланшчек.

Андреја Класовић професионални је играч билијара већ више од 20 година и вишеструки је првак Југославије, ДЗ Србије и Црне Горе и Србије. Играо је широм света, али је, како каже, фасциниран оним што је видео синоћ у Лозници.

– Долазио сам овде и током радова, али је ово сада, када је попримилио свој прави, облик заиста импозантно и превазишло је све нивое. У Европи постоји један активан клуб у Букурешту који је био чудо 1995. године, када је отворен, а у Америци, коју сам целу прошао, можда имају два, три оваква клуба. Поредити Лозницу са Америком је заиста фасцинантно – каже Класовић.

Он додаје да су му Крупањ и Лозница друга кућа и да ће свакако долазити у Балканик билијар да помогне колико год буде могао. Напомиње и да професионално бављење билијаром захтева одрицања као и други спортови.

– Данашњи спорт тражи озбиљна одрицања и свакодневни вишечасовни тренинг. Можда звучи смешно, али и билијар захтева одличну физичку спрему јер су турнири напорни, трају по неколико дана и игра се непрекидно. Неопходна је врхунска форма и озбиљна концентрација тако да се траже тренинзи и потпуна посвећеност, ако се жели резултат – каже човек иза којег стоје играчко искуство и трофеји.

БК Балканик налази се на Шабачком путу, одмах после пружног прелаза, и у наредном периоду уписиваће нове чланове. Како кажу у клубу, чланарина је приступачна, 1.200 динара месечно.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЉУДИ – ТУ, ОКО НАС – Сваки посао је добар

КАРАТЕ: ”ТРОФЕЈ ОБРЕНОВЦА” – Шампиони шампионски

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )