ГО ССП У ЛОЗНИЦИ – За достојанствен рад у култури

У саопштењу Градског одбора Странке слободе и правде (ГО ССП) у Лозници наводи се да је независна културна сцена Србије покренула недавно кампању под називом „За достојанствен рад у култури“. ‘’Подстакнути овом реченицом запитали смо се какво је то стање у култури у Лозници уверени  да би држава која би успела да врати достојанство образовања и културе међу своје грађане направила један од најважнијих корака ка оздрављењу друштва’’, стоји у саопштењу.

Из ове странке, поред осталог, наводе шта је, према њиховом мишљењу, неопходно да би се ‘’лоше стање у култури у Лозници, а и у другим градовима учинило достојним’’.

– Да буџет града Лознице за културу не буде, као до сада, испод просека за остале градове у Србији. Да буџет града за културу који се дичи богатом културном баштином не буде срамних 2.000 динара по глави становника на годишњем нивоу. Потребно је повећати плате запосленима у култури. Важно је напоменути да су у граду који важи за „лидера западне Србије“ плате запослених у установама културе у Лозници далеко испод републичког просека. Сиромаштво рађа неизвесност која условљава веома лош, готово вазалски положај радника у култури у коју се политика уселила на велика врата – тврди ГО ССП.

За достојанство свих веома је важно водити бригу да понуда културних садржаја не буде испод сваког доброг укуса, наводи ССП, и додаје да је  ‘’лоша понуда културних садржаја у Лозници производ изузетно високе присутности цензуре коју спроводе руководиоци установа у сарадњи са локалним моћницима’’.

– За достојанствен рад у култури битно је водити бригу о свим њеним сегментима па и о аматеризму. Годинама се у Лозници аматеризам свесно урушава издвајањем изузетно малих средстава за програме без јасне стратегије његовог очувања. Да ли је достојанствено понашање челника установа у култури и туризму који су свесни да се на територији града налазе споменици културе од изузетног значаја за Србију, природно-културна целина Тршић-Троноша, спомен-комплекси Текериш и Гучево и многи други а да нико од надлежних из институција културе није јавно иступио и нагласио колику би штету овим објектима и културним целинама нанео рудник литијума – стоји у саопштењу ГО ССП који тврди да ће се на свим нивоима залагати за враћање достојанства радницама и радницима у култури као и уметницима пре свега настојањем да се побољша материјални положај свих укључених у ову сферу друштвеног живот.

‘’Истовремено вратићемо слободу у културну и медијску сферу’’, што ће допринети развоју друштва у целини, стоји на крају саопштења ССП.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЉУДИ – ТУ, ОКО НАС – Сваки посао је добар

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )