БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА – Сексуална експлоатација је најчешћа

Највећи број идентификованих жртава трговине људима у Србији јесу млади између 14 и 23 године, а најчешћи облик је сексуална експлоатација. Како је на данашњем предавању у Омладинском центру, приређеном за ученике осмог разреда градских основних школа, рекла Лидија Ђорђевић, из београдског Удружења грађана ’’Атина’’, жртве сексуалне експлоатације су већином жене, девојке и малолкетне девојчице.

– У последње време, ове и претходне године, заступљено је и прављење порнографског материјала у свху сексуалне експлоатације и ту се узраст жртава спустио на 11, 12 година. Ту су и принуда на вршење кривичних дела и радна експлоатација, али је неопходно да се уоче и други облици експлоатације. Када кажемо трговци људима, одмах помислимо на организоване криминалне групе, има и тога, али се у пракси испоставља да деца деца буду експлоатисана од људи из њиховог најближег окружења, чланова породице, пријатеља и лажних момака, од оних који уживају поверење жртве – каже Ђорђевићева.

Како је навела, Србија нема јединствену статистику, када се ради о трговини људима, а према оној коју води систем социјалне заштите, прошле године је било идентификовано 46 жртава, годину раније 57, а ове ће број бити још већи. Ђорђевићева наглашава да су то само подаци који су дошли до система, а да се број слободно може помножити са десет или много више.

– Велики је проблем то што се дело не препознаје и у великом број случајева не процесуира, не долази се до жртава и оне не добијају заштиту. У ту сврху организујемо и ова предавања као превентивне активности са младима, али и са институцијама и професионалцима из различитих сектора – каже представница ’’Атине’’.

Статистика, иначе, бележи све случајеве идентификоване у Србији, без обзира на држављанство жртве, али скоро 90 одсто има држављанство наше земље. Углавном је пажња усмерена на случајеве са подручја Србије, али се уочавају и они који су се догодили у иностранству, а умешани су српски држављани, као и случајеви који су извршени на територији других земаља, али се нека од фаза трговине људима десила у Србији. Подаци са подручја Космета бележе се у мери у којој су доступни, али се зна да је било случајева  и на подручју јужне српске покрајине.

Ђорђевићева је нагласила да је важно младе упознати са опасностима трговине људима и сазнати како они о томе размишљају. Велика пажња посвећује се и родно заснованом насиљу у дигиталном простору као и о злоупотреби жртава трговине људима у дигиталном простору.

Координатор лозничке Канцеларије за младе Бојан Лучић казао је да се из разговора са младима може увидети да они често немају потпуну информацију о томе шта је трговина људима и како могу да се заштите.

– Употребом друштвених мрежа они су све више изложени опасностима, а циљ нам је да их са тиме упознамо. Кренули смо од осмог разреда основних школа, а наставићемо са средњошколцима, како би што више младих стекло слику о овом проблему. Битно је да их упознамо како да препознају прве назнаке да се ради ос кривеном профилу и да их неко врбује – казао је Лучић.

Он се нада да ће Канцеларија за младе већ од јануара радионице на тему заштиту од трговине људима увести у редовне прогрмске активности и да ће предавања од фебруара обухватити и сеоско подручје.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОСНОВНИ СУД У ЛОЗНИЦИ – Децембар, месец борбе против насиља

ЉУДИ – ТУ, ОКО НАС – Мама је велика реч

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )