СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ  ПРОТИВ ХИВ – Тестирање добровољно, поверљиво и бесплатно

Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против ХИВ-а, који се ове године обележава под слоганом „Изједначимо“, у Превентивном центру лозничког Дома здравља „Др Миленко Марин“, данас су организовани предавање и радионица о овој заразној болести за ученике Средње школе “Свети Сава”, будуће медицинске сестре и техничаре. Предавач је био др Дарко Тешмановић, специјалиста социјалне медицине, координатор Превентивног центра и начелник Патронажне службе.

На конференцији за новинаре организованој поводом обележавања овог дана, Тешмановић је истакао да се са ХИВ-ом и са АИДС-ом који се од њега развија, медицински радници боре већ четрдесет година.У почетку је ХИВ био велика непознаница, односио је велики број живота, сматра се да је до сада око 40 милиона људи у свету умрло од ове болести, а да се са њим бори 84 милиона људи. Од 1981. године до данас ситуација се доста изменила, постоји лагана дијагностика која се брзо и ефикасно одвија, након тога се примењује терапија која јесте доживотна и не постоји могућност трајног излечења, али се ово смртоносно обољење током година претворило у хронично стање са којим може дуго да се живи и да се води продуктиван живот.

Др Дарко Тешмановић

– Кроз ову радионицу и предавање покушавамо да обновимо знање, поготово младима који су у највећој опасности од разбољевања, превенција је најмоћније оружје да покушамо да спречимо заражавање од ове болести. У почетку је у Србији највише заражених било међу интравенским корисницима психоактивних супстанци, више од 90 одсто новооткривених случајева. Ситуација се изменила, превентивни рад је довео до освешћивања те популације, и сада је то постала полно преносива болест, сексуални начин преноса је основни и најзаступљенији у Србији – каже Тешмановић.

Напомиње да вакцина још увек није пронађена, иако се доста радило на истраживању. У Србији постоје четири регионална центра за лечење ове болести, у Новом Саду, Београду, Крагујевцу и Нишу, у њима се добија терапија за лечење, доживотно се сваког дана узимају три или више лекова, зависно од стања, који ову болест претварају у контролисано хронично стање.

– Сви наши суграђани који посумњају да су били у ризичном контакту или су корисници психоактивне супстанце, треба да се обрате лекару опште медицине или педијатру од којег добијају упут за пријем код инфектолога у Општој болници, код докторке Мирјане Васиљевић Хоџић, она им даје упут за вађење крви, налаз се шаље у нашу лабораторију и у року од 24 часа се добија резултат. У случају да је налаз негативан може се поновити још једном, а ако је позитиван, докторка пацијента упућује даље на Клинику за инфективне и тропске болести у Београду, где се прецизнијом методом још једном ради провера и, ако особа има вирус, започиње се лечење – детаљно објашњава Тешмановић.

Додаје, да је свако саветовање и тестирање добровољно, поверљиво и бесплатно и да за тестирање на ХИВ треба сачекати два месеца након ризичног догађаја како би се вирус развио у крви. Изнео је и податак да су у Лозници 2020. године овим вирусом биле заражене три особе, наредне године једна која је касније оболела од ковида и, нажалост, преминула, а ове године до новембра ХИВ-ом је, такође, заражена једна особа.

– Сви ови случајеви су дијагностиковани у каснијој фази болести када се јављају нове тегобе и када терапија мање може да помогне. Сви пропусте тај почетни стадијум јер су  преплашени, несигурни,а да се тада јаве, терапија би се лакше одвијала и исход би био повољнији. Од почетка године у нашој земљи овим вирусом заражене су 152 особе а најчешће се заражавају особе између 20 и 49 година. Мислим да је то врх леденог брега и да постоји још доста особа које живе са овим вирусом а не знају и не лече се и чекају те крајње стадијуме када им буде изузетно лоше. Проблем је што не угрожавају само себе, већ су могле да имају контакате са другим особама и да на тај начин шире вирус – каже Тешмановић.

Поред предавања и радионице, поводом Светског дана брорбе преотив ХИВ-а, данас је Црвени крст Лознице, у сарадњи са Патронажном службом и Превентивим центром, организовао уличну акцију испред Вуковог дома културе где су заинтересоване грађане информисали о овој болести.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДЊА ГРАДСКОГ СТАДИОНА – Готово до пролећа

ЕКСКЛУЗИВНО: НЕМАЊА МАКСИМОВИЋ ЗА ЛН ИЗ КАТАРА – Победа нас води даље

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )