У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Заједно изложили иконе

Уметници Слађана Маринковић, Маја Ђуровић, Борис Петронић и Владимир Секулић представили су се синоћ у Музеју Јадра првом заједничком изложбом икона. Ови академски образовани сликари, различитих ликовних усмерења, изложили су нешто више од тридесет радова аутентичног ликовног рукописа, од класичнијег приступа живопису који негују Ђуровићева и Петронић, до нешто слободнијег код Маринковићеве и Секулића.

– Ове уметнике повезује много тога, од родног Крупња, одакле су потекли Секулић, Петронић и Маринковићева, до ликовних радионица и школа које су прошли, али пре свега иста нит у поимању уметности. Зато су и пожелели да заједнички излажу, а одлучили су да им се придружи и колегиница из Београда Маја Ђуровић са којом сарађују још од студентских дана. Као установа која током целе године приређује занимљиве програме, одлучили смо да и ово буде један од њих којим ћемо подржати ентузијазам младих уметника и идеју да заједно излажу. Ово је време слава па је и поставка добро дошла да се подсетимо икона које имамо у кући, пред којима се молимо, и да уједно представимо младе уметнике – рекла је Марина Цветановић, историчарка уметности у Центру за културу „Вук Караџић“, која је отворила изложбу.

Све изложене иконе настале су различитим ликовним техникама – од јајчане темпере на дасци, до акрилика, уља на дасци и мозаика, а поред отворености за различите ликовне технике и форме приступа икони, ствараоцима је заједничка и љубав према византијској уметности, као и поштовање канона црквене уметности.

– Иконопис је област којом се бавимо, али смо сви различити. Слађана се бави графиком, Маја мозаиком, Борис дизајном и предаје у школи, а ја сам класични сликар. Нас троје потичемо из Крупња, почели смо заједно на ликовним радионицама током осамдесетих и деведесетих година, а сада смо постали зрели људи и дуго нисмо излагали заједно. Путеви су нам се разишли, али смо остали у контакту и последњих неколико година смо схватили да сви радимо и иконе. Зато смо пожелели да то заједнички и изложимо. Надамо се да ће после Лознице и Музеја Јадра нешто слично бити за који месец и у Крупњу – каже Секулић, који је био и члан тима на осликавању цркве за играни филм „Завет“ Емира Кустурице у Мокрој Гори.

Он је као и Петронић завршио Факултет примењених уметности док су Ђуровићева и Маринковићева дипломирале на Факултету ликовних уметности у Београду. Сви су чланови ликовних удружења, имају статус слободних уметника, а иза себе и већи број групних и самосталних изложби. За свој рад су више пута награђивани, а Петронић је и члан стручне комисије за јавни увид урбанистичких планова Општине Крупањ.

Изложба у Музеју Јадра траје до 12. децембра.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

АКТИВ ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА – Борба против насиља у школама

АПЕЛ ‘’НАШЕГ ДОМА’’  – Не бацати жар у контејнере

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )