КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ – Моје право је исто као твоје

Канцеларија за младе Лознице данас је, у сарадњи са Удружењем студената са хендикепом, спровела уличну акцију на Тргу Јована Цвијића током које су пролазници информисани о томе шта је хендикеп, терминологији која се користи када се говори о особама са хендикепом и потреби да се оне активно укључе у друштво. У акцији названој ”Моје право је исто као твоје” учествовали су и волонтери КЗМ, као и представници Националне асоцијације канцеларија за младе.

– Овај пројекат спроводимо у шест градова и општина, међу којима је и Лозница, са намером да подигнемо свест о важности укључивања особа са хендикепом у друштво. Данашњој акцији је претходила тродневна обука волонтера, а тимови су добили задатак да оно што су научили спроведу у својим локалним заједницама. Желимо да укључимо особе са хендикепом у друштвене заједнице, али и да оне постану вршњачки едукатори, што јача и ресурсе који у локалној заједници могу да се ангажују у промоцији људских права. Млади са хендикепом се у Србији суочавају са различитим изазовима и трудимо се да покажемо колико је важно да их укључимо у активности, а пре свега се залажемо за наставак њиховог образовања, што је први корак да постану видљивији. Удружење студената са хендикепом ради важне активности да би им поправило положај и да укаже друштву колико је важно да буду укључени и подједнако третирани као и сви остали – рекла је Јелена Вићентијевић, из Секретаријата Националне асоцијације канцеларија за младе.

Кородинаторка КЗМ Анђела Игњатовић нагласила је да ова и друге акције које се спроводе треба да допринесу друшву без дискриминације у којем сви имају једнака права и да је улична акција један од начина да се грађани боље информишу.

Волонтерка Бојана Миловановић подсетила је да је Омладински центар у потпуности прилагођен особама са инвалидитетом и да се у поклонима који се деле пролазницима, између осталог, налази и брошура путем које могу да сазнају више о томе шта је хендикеп, како се треба понашати према особама са хендикепом и о важности њиховог укључивања у друштво.

Подршку пројекту, који се поред Лознице спроводи и у Шапцу, Крагујевцу, Ваљеву, Осечини и Ивањици, пружило је Министарство омладине и спорта.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У МУЗЕЈУ ЈАДРА – Заједно изложили иконе

АКТИВ ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА – Борба против насиља у школама

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )