ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА – Да окрену лист и буду своје

ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА – Да окрену лист и буду своје

Међународни дан борбе против насиља над женама обележен је данас у Лозници трибином ’’Родна равноправност у локалној заједници’’ одржаној у Омладинском центру. Како је рекао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, о насиљу над женама треба говорити свакодневно, а не само 25. новембра јер су истраживања показала да у току живота свака друга жена претрпи неки вид насиља.

– Статистика говори да у Србији 25 жена годишње изгуби живот, а ове године их је само у првих десет месеци толико убијено. Чињеница је да се насилници тешко мењају, рекао бих да их је немогуће променити и нама као друштву остаје да некако охрабримо да о томе причају јер се из тог зачараног круга не може изаћи ако буду ћутале. Оне ћуте плашећи се реакције околине и насилника и зато је наш циљ да их охрабримо. Код насиља у породици насилник се аутоматски удаљава из породице и жене знају да неће трпети последице пријављивања. Нама као граду остаје да свакодневно доприносимо томе да се насиље сведе на најмању могућу меру – рекао је Ђокић.

Учесницима трибине Биљана Филиповић, чланица Градског већа, представила је локални акциони план за родну равноправност и навела да је то стратешки документ који ће направити оквир за активности у наредном периоду.

– Лозница је и до сада радила на економском оснаживању жена, а имамо намеру да радимо на превенцији и едукацији у вези са здрављем жена, нарочито на селу, и превенцији насиља над женама. У наредном периоду биће низ активности у вези са тим – рекла је Филиповићева.

На трибини чији је модератор била новинарка Татјана Јовичић видео-поруком учесницима се обратила и Ивана Поповић, народна посланица. Она је подсетила да је Скупштина Србије усвојила законе који су унапредили борбу против насиља над женама. Нагласила је и да је кроз разговор са многим женама закључила да је правовремено пријављивање насиља изузетно важно.

– У многим ситуацијама жртве не могу да пријаве насиље и зато треба да осећамо друштвену одговорност да пријавимо насиље. Имамо систем који може да збрине и сачува те жене, сигурне куће које могу да им буду ослонац, али то није довољно да  допре до свих жена којима је потребна помоћ. Драго ми је да смо паралелно уз доношење закона радили на економском оснаживању жена и Србија је једна од ретких земаља која је има родно сензитивно буџетирање. Економско оснаживање је веома важно јер се жене, често, ако немају довољно средстава плаше да напусте насилника. Пред нама је дуг пут,а ли позивам све жене да једна другој будемо помоћ и подршка – казала је Поповићева.

Весна Мелезовић представљала је на трибини лознички Црвени крст и скренула је пажњу на то да је насиље над женама на селу и те како присутно, али је скривеније него оно у урбаним срединама. Радионице које је Црвени крст организовао у селима показале су, нагласила је Мелезовићева, да су присутни сви видови насиља, а да над старијима насиље најчешће врше унуци.

Директор Центра за социјални рад у Лозници Владимир Петровић подсетио је да се раније на насиље у породици гледало као на приватну ствар у коју држава не треба да се меша, што се  променило и навео да су најприсутнији физичко, психолошко, сексуално и економско насиље.

– Статистика показује да је ове године, до 31. октобра, било 175 пријава насиља, а од тога у 135 случајева жртве су биле жене тако да је дошло до незнатног пораста у односу на претходну годину. Улога Центра за социјални рад је најосетљивија, можда и најзначајнија у сузбијању ове појаве – указао је он.

О положају жена у спорту говорила је Марица Ђорђевић, председница Одбојкашког удружења ’’Смајли’’, а о односу медија према насиљу у видео-поруци говорила је новинарка Мирјана Чворић.

Новинарка је и Бранислава Мићић која која је скренула пажњу на дискриминацију коју жене трпе због старости. Она је навела да је била запањена када је видела какав је однос према женама на селу, које се, како каже, сматрају старим већ са 30 година, а са 50 ’’бабама’’.

– Запрепастила сам се да жене пола свог живота баце низ реку. И то је нека врста насиља. У том мушком друштву ми мало помало примамо тај утицај и савијамо кичму. Мушкарац, ако је здрав и способан, и са сто година може да се ожени,а ми са 50 треба да кажемо збогом животу и да будемо захвалне на мрвицама које ћемо добити. Молим све жене које нису жртве породичног насиља, али јесу жртве колективног насиља над женама у годинама, да ставимо тачку, окренемо лист и будемо своје – поручила је Мићићева.

Уједињене нације данас су саопштиле да је прошле године у свету на сваких сат времена, у просеку, убијено више од пет жена и то од стране партнера или члана породице. Данашњом трибином у Лозници је почело 16 дана активизма против родно заснованог насиља.

Млади и насиље

Бојан Лучић, координатор Канцеларије за младе (КЗМ), каже да млади често нису свесни шта је све насиље и  који све облици насиља постоје.

– Овакве трибине треба да послуже и охрабривању младих да пријаве насиље и у породици и ван ње. Неки подаци указују да су у последње време млади почели да пријављују насиље не само партнесрко, већ и оно на послу и на другим местима. Важно је да буду свесни да оно постоји и да га није лако искоренити, а ми им морамо помоћи да схвате који су облици насиља и како да реагују, али и да добију подршку града и КЗМ. Ми већ пет година спроводимо овакве активности и велики број младих је прошао кроз радионице, али то никада није довољно и морамо још више да радимо како би млади били заштићенији и храбрији да пријаве насиље – нагласио је Лучић.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (2) – И шамар је насиље

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (3) – Извештавање боље, али не и добро

СОС телефони:

Полиција

Хитни позиви: 192

Пријава насиља у породици: 0800-100-006

Национални СОС број за жене са искуством насиља: 0800-222-003

Национална дечја линија – саветодавна подршка деци 116111 (24/7)

Центар за социјални рад у Лозници, Доситеја Обрадовића бб, 015/7889-412, loznica.csr@minrz.gov.rs

СОС телефон Аутономног женског центра 0800 100 007 радним данима од 10 до 20 сати

Национална СОС линија за жене жртве насиља 0800-222-003, ради под Центром за заштиту одојчади, деце и омладине, Београд

СОС број за пријаву насиља у школама 0800-200-201, бесплатан позив, радним данима од 8:30 до 16:30 сати; изван тог времена позиве региструје аутоматска телефонска секретарица; на позиве одговара стручно лице Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Национална дечја линија НАДЕЛ – СОС број за помоћ деци 0800-12-34-56, бесплатан позив; свакодневно 24 сата.

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )