ОБЕЛЕЖИЛИ АРАНЂЕЛОВДАН – Крсна слава Вука Караџића

Центар за културу „Вук Караџић“ обележио је данас Аранђеловдан, крсну славу установе и Вука Стефановића Караџића по којем носи име. Ломљење славског колача обављено је у спомен-кући знаменитог Јадранина, а дружење запослених и гостију настављено у Кући писаца. Снежана Нешковић Симић, директорка установе подсетила је да Аранђеловдан обележавају од 2000. године и да је то један од начина да се сачува традиција и укаже на дело Вука Караџића.

– Поред преузимања крсне славе Караџића, наша установа се стара и о Вуковој кући, огњишту, вајатима и целом комплексу знаменитог места Тршић. Тако одајемо пошту нашем великану али и настављамо у духу српске традиције да негујемо обичај крсне славе – рекла jе она подсетивши да је слава стари, српски, народни, црквени обичај који се преноси вековима и траје све до данас.

Како је навела, главна обележја славе су икона, славски колач, жито, вино и свећа, а светац који се слави сматра се заштитником куће или заједнице која славу обележава. Породична слава је први елемент „живог наслеђа“ уписан у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије (2012), као и први елемент који је Република Србија уписала на Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства (2014), подсетила је директорка.

На сличан начин Аранђеловдан је обележен и у КУД „Караџић“, а поред представника свих секција, прослави су присуствовали бивши чланови и други сарадници.

– С поносом обележавамо крсну славу нашег великана чије презиме и носимо. Драго нам је да можемо овако да се окупљамо и организујемо и поред разних времена и узаврелих ситуација кроз које смо сви пролазили, па и КУД „Караџић“. Оно што је остало непромењено као део традиције то су икона, славски колач, жито и вино и надамо се да ћемо у свечарској атмосфери овај дан организовати још много година. Иначе, друштво од свог оснивања обележава и Аранђеловдан, било је прекида, али од деведесетих година прошлог века то се усталило – рекла је Александра Антонић, в.д. председника КУД „Караџић“.

Она је најавила за 27. новембар и редовну изборну скупштину на којој ће бити изабрано ново руководство једног од најстаријих друштава на Балкану.

С. П.

ПРОЧИТАЈ И…

КРУПАЊ  – Богата културна баштина

ЛОЗНИЧАНИ У СОМБОРУ – У част Лази Костићу

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )