У СУСРЕТ НОВОМ БУЏЕТУ – Трошити новац на најбољи начин

У СУСРЕТ НОВОМ БУЏЕТУ – Трошити новац на најбољи начин

У скупштинској сали вечерас је одржана завршна јавна расправа о буџету за 2023. годину  којој је претходило десетак, колико је одржано у минулих двадесетак дана. Према речима Зорана Томића, начелника Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, настављена је пракса започета пре десетак година да се одржавају јавне расправе о буџету, сусрети са грађанима, представницима јавних предузећа, установа, удружења и спортских клубова са циљем да се прикупе њихови предлози и сугестије, све оно што може утицати да одлука о буџету буде урађена на прави начин.

– До вечерас смо одржали јавне расправе, углавном у већим месним заједницама попут Бање Ковиљаче Лешнице, Клубаца, Лозничког Поља, Драгинца, Корените и Зајаче којима гравитирају мање МЗ, као и са са  удружењима, спортским клубовима, а јуче и са основним, средњим школама и предшколском установом, све у намери да од њих добијемо одговор на оно што нас највише интересује да ли јавна средства, средства свих грађана трошимо на прави начин, за праве намене и да ли постоји неки предлог где бисмо могли да их додатно утрошимо. Сви предлози и дискусије су за нас јако корисни. Сада смо у фази коначне одлуке о буџету, она мора бити готова за неких десетак, до петнаест дана, тако да има времена да уградимо све те предлоге у буџет до 15. децембра, надам се да ћемо да усвојимо буџет града, а крајњи рок за његово достављање Министарству финансија је 20. децембар. Сваке године смо то урадили много пре рока, урадићемо то и ове године. Хоћемо да будемо сигурни да смо заиста са јавним средствима урадили оно што је најбоље јер циљ њиховог трошења јесте да се грађанима омогући бољи живот, подигне животни стандард кроз путну, комуналну инфраструктуру и остале инвестиције – казао је вечерас Томић додајући да се кроз јавне расправе чуло много корисних ствари, све ће бити обрађено и много тога наћи ће своје место у буџету за наредну годину.

Томић каже да ће буџет за 2023. бити ‘’реално остварив, базиран на реалним основама и сигурно већи него за ову годину’’, а чим су приходи у буџет већи то подразумева да ће многи корисници буџета добити више средстава.

– Мислим да ће буџет бити око четири милијарде динара, негде 2005. смо почели са 485 милиона, што значи сада ће бити око девет пута већи него тада. Поред редовног функционисања саме градске управе, јавних предузећа, установа, важна су капитална улагања. Морамо бити спремни да уложимо доста тога пре свега у путну инфраструктуру, али и да одвојимо део средстава да суфинансирамо са ресорним министарствима која врло значајне пројекте изводе у нашем граду. У овом моменту су то радови на атлетском и фудбалском стадиону, обданиште у Лозничком Пољу завршава се за пар дана, крећемо наредне среде да радимо фискултурну салу у Гимназији ”Вук Караџић”, почиње и градња сале у Јадранској Лешници, то су капитални пројекти које финансирамо из буџета. Посебну пажњу обратићемо на путну инфраструктуру, ове године смо одвојили 420 милиона за путеве, рачунамо да ће то догодине премаштити 500 милиона, а циљ је де решимо неасфалтиране путне мреже. Биће догодине у Лозници много инвестиција, планирамо да израдимо пројектну документацију за затворени базен чија би градња требало да крене  2024. године – казао је начелника Одељења за финансије.

Иначе, данас је објављен позив градске управе грађанима да дају предлоге који ће унапредити  живот у нашем граду. Наводи се да ће у оквиру буџета града Лознице за 2023. бити опредељена значајна средства за бројне важне пројекте и активности. Како стоји у позиву, захваљујући одговорном односу према буџетским средствима, уз велику подршку државе, и без кредитног задужења, ‘’Лозница је добила ново лице и данас стоји раме уз раме са најразвијенијим градовима Србије’’.

– Захваљујући чињеници да смо увек били отворени за идеје грађана, изградили смо јако партнерство, што је омогућило да се у претходним годинама реализују десетине пројекта које су грађани предложили. И ове године вас позивамо да својим идејама активно учествујете у креирању буџета и да одговорним приступом заједно учинимо Лозницу још бољим местом за живот свих нас. Да наша Лозница буде све лепша и боља, позивамо вас да своје предлоге пошаљете на мејл projekti@loznica.rs, или у писаној форми на Градска управа Лозница, Одељење за финансије, Карађорђева 2 – стоји у позиву уз поруку: Лозницу волим, за Лозницу радим!

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )