ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА – Захвалнице за хуманост

– На данашњи дан пре 146 година у Лозници је основан пододбор Црвеног крста, управо тај дан је прилика да додатно искажемо захвалност и поштовање за посвећеност, хуманост и несебичан рад наших волонтера. Наравно, на првом месту хуманитарног рада су добровољни даваоци крви јер они омогућавају безбедно функционисање здравственог система. Ово је прилика да се и њима захвалимо – рекла је на данашњем обележавању Дана Црвеног крста Лознице Зорка Владић, секретарка ове хуманитарне организације.

Према њеним речима, у Лозници је тренутно евидентирано 9.950 добровољних давалаца крви од којих је активно око 1.350 међу којима има доста оних који су крв дали више пута. Данас су признање добили они који су крв дали 40, 50 и 75 пута.

– Поносан сам, то је нешто најмање што свако од нас може дати. Кренуо сам путем мог оца који је био вишеструки давалац и активиста и даваћу крв док год то будем могао како бих на тај начин некоме помогао. То је просто, моја мисија – каже Дејан Мићановић из Лознице који је крв дао 75 пута а први пут се на то одлучио са непуних осамнаест година.

Захвалнице за 50 пута дату крв добили су: Миодраг Поповић из Воћњака, Миливоје Петровић из Лешнице и Бијелко Јовичић из Лознице. За 40 пута дату крв захвалнице су добили: Зоран Новаковић из Клубаца, Никола Милошевић, Раде Лаврив, Зоран Панић и Радмила Поповић из Лознице и Драган Грујић из Новог Села.

Владан Брадоњић

Специјално признање Златни знак Црвеног крста Србије добио је Владан Брадоњић, тренутно по трећи пут потпредседник Црвеног крста у Лозници. Каже, да је за њега ово признање најдраже, јер је добијено за волонтерски рад којим се бави пуних педесет година. Он је и вишеструки давалац крви, ову драгоцену течност дао је 130 пута.

– Активиста сам постао још као млади радник „Целулозе“ а после „распада“ ХК „Вискоза“ организовали смо одбор давања крви у МЗ Подриње, у јулу смо одржали педесету акцију. Просек по акцији био је близу 60 јединица крви због чега је наша месна заједница прва у Србији која је добила признање „Хумано срце“. То ме мотивише за даљи рад – истиче он. Свим младим људима препоручује да бар једном годишње дају крв јер ће на тај начин спасти нечији живот, а уједно ће контролисати и своју крв.

Дејан Мићановић

Захвалнице Црвеног крста Србије добило је тринаест донатора и активиста међу којима су и  „Еуропром“ д.о.о, „Миле пром“ д.о.о, Милош Симчевић, Драган Томић, као и Средња школа „Свети Сава“. Директорица ове школе Јелена Мирковић, истиче да њихови ученици увек када постоји потреба учествују у различитим акцијама Црвеног крста, што са друге стране, доприноси развијању емпатије и хуманости код ученика – будућих здравствених радника.

Захвалницу Црвеног крста Лознице добило је предузеће „Житопром“- Клупци.

Признања вишеструким даваоцима крви уручила је Биљана Филиповић, члан Градског већа, она је истакла да локална самоуправа сваке године издваја новац за активности и рад ове организације.

– Знамо колико је важно добровољно давалаштво, тако да све активности у вези са организовањем акција и промовисањем давања крви локална самоуправа подржава. Данас смо од једног добитника награде чули да добровољни давалац прво треба да буде здрав, а и свима нама желимо да будемо здрави, али када нам је крв потребна онда нам ова организација и те како значи и треба да јој будемо на услузи – рекла је, између осталог Филиповићева.

Јелена Мирковић

Како је речено, локална самоуправа је ове године за Црвени крст издвојила око 26 милиона динара, од чега осамнаест милиона за Народну кухињу, око шест за њено функционисање и активности, а за промоције и омасовљавање добровољног давалаштва крви посебно се издваја пола милиона динара. У области социјалне делатности ове године из градске касе издвојено је око пола милиона динара за акцију „Један пакетић пуно љубави“, за децу до десет година из социјално угрожених категорија.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕФОРМАЛНО НАСЕЉЕ НА ЛАГАТОРУ – До децембра на старој адреси

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ ПРЕДСТАВЉЕН ”ИСТОРИЈСКИ ЗАБАВНИК” – Историја на занимљив начин

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )