СЕОС – Народна иницијатива на дневном реду

Савез еколошких организација Србије (СЕОС) огласио се саопштењем у коме подсећа да је у недељу у Горњим Недељицама одржан први СЕОС сабор чиме је обележен први рођендан ове организације. СЕОС у саопштењу подсећа и да су већ раније најавили да ће од првог новембра, уколико им не буду испуњени захтеви предати Министарству енергетике и рударства, предузети радикалније мере и заоштрити борбу.

– На сабору смо се договорили да ћемо сачекати прву следећу седницу Скупштине на којој би, према нашим сазнањима, требало да једна од тачака дневног реда буде и Народна иницијатива коју смо заједно са организацијом “Крени промени” прикупили и предали Народној скупштини 18. јуна. Тог дана доћи ћемо у Београд да посланицима на тај начин помогнемо да донесу праву и једину могућу одлуку. Уколико пак посланици не усвоје народну иницијативу и наше захтеве, даље мере и кораке ћемо благовремено најавити. Захтевамо од нове министарке ресорног министарства да се хитно изјасни по питању наших захтева и надамо се да подаци из њене биографије нису предуслов да ће се борити за интересе страних корпорација и земаља, већ да ће заступати добробит Србије и њених становника. Претходна министарка је отворено лобирала за стране компаније а против народа, тако да желимо да чујемо и став њене наследнице по питању ‘’Рио Тинта’’ и других компанија, а верујемо да је самим прихватањем министарске фотеље упозната са свим детаљима овог тренутно најистакнутијег и најважнијег питања из њеног ресора – стоји у саопштењу у коме се наводи и да ‘’борба тек почиње’’.

Подсетимо, Влади Србије СЕОС је предао осам захтева међу којим су и да ‘’Рио Тинто’’, као и ћерка фирма ‘’Рио Сава’’ одмах обустави све активности у Србији и престане да купује имања у долини Јадра јер на тај начин повећава висину своје „инвестиције“ и увлачи државу у дужничко ропство и у неповољнији положај у случају арбитраже пред међународним судовима. Дакле да моментално напусте Србију. Повлачење свих истражних права и дозвола за истраживања које је Министарство рударства и енергетике дало на територији Републике Србије, док се не утврди како и на основу чега су издате, као и поништавање свих купопродајних уговора компаније ‘’Рио Тинто’’ у долини Јадра који су склопљени после повлачења уредбе од 20. јануара ове године.

Рок за испуњење захтева био је 1. новембар.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )