ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ЛОЗНИЦЕ – ”Лилање” доноси награде

Награде освојене у протеклих десетак дана част су и понос не само тима Туристичке организације града Лознице (ТОГЛ), већ и целог града и свих Лозничана, рекла је на данашњој конференцији за медије Снежана Перић, директорица ТОГЛ. Она је подсетила да је основна делатност ТОГЛ промоција Лознице и њених туристичких потенцијала и додала да је тим који предводи у Србији познат по интерактивном и иновативном приступу промовисању лозничког краја. После специјалног признања у категорији етнографија и друштво, добијеног на Међународном фестивалу туристичког филма у Загребу, ТОГЛ је добила и награду ”Призма” на Београдском туристичком и МИЦЕ форуму.

– Снимање документаронг филма ”Лилање у Лозници” један је од примера. Снимили смо га 2020, у време најтежег корона периода, када смо имали времена да се добро припремимо и када су нам на располагању били стручни сарадници тако да смо могли максимално да уложимо и време и енергију како у снимање тако и у постпродукцију. Поред нас из ТОГЛ велики је тим људи који су се трудили да филм буде урађен по свим стандардима, преведен на енглески језик и да испуни све услове за наступ на фестивалима туристичког филма – рекла је Перићева.

Филм је до сада приказан на осам међународних фестивала, а поред загребачке награду је освојио и у Турској и Црној Гори, што је, каже Перићева, велика промоција за Лозницу и за сам ”Лила-Ло” фестивал.

– Ми кажемо да је ”Лила-Ло” много више од фестивала. Наша идеја је била да створимо нови туристички производ, а поред тога и да активирамо заједницу и поносни смо што су наши суграђани прихватили фестивал и што је он постао нови бренд нашег града. Он је био и инспирација за друге масовне догађаје попут фестивала ”На раскрсници”, а видимо и да бајкери праве сјајне музичке догађаје, такође је подстакао активирање постојећих удружења, али и формирање квартета ”Увертира” и етно-групе ”Лила”. Награда јесте првенствено за тим ТОГЛ, али ”Лила-Ло” се организује уз велику подршку Града Лознице, у сарадњи са Центром за културу ”Вук Караџић”, црквеним општинама Старолозничком и Бање Ковиљаче, групама и удружењима грађана и појединцима, ентузијастима, тако да је ово награда за све нас и сви имамо право да се поносимо њоме – казала је директорица ТОГЛ.

На питање ЛН да ли је филм ”Лилање у Лозници” изазвао интересовање за посету Лозници учесника фестивала на којима је приказан, Перићева је рекла да је, на пример, у Загребу било присутно много људи из света филма и да их је занимало да ли је Лозница пријатељска средина за филмаџије.

– Били су заинтересовани да посете Лозницу јер их је подстакао наш филм. Казали смо да је Лозница добра средина за филмске раднике јер је сваки филм који се сними у нашем граду корак даље у његовој промоцији. Наш филм јесте документарни, али је и промотивни јер гледаоци могу да виде и град и Бању Ковиљачу и Тршић, Дрину… и били су изненађени свиме што Лозница има. Увек истичемо да нема те фотографије ни снимка који могу да представе све и да морају да дођу, да се друже са Лозничанима и да осете мирисе и укусе нашег града – каже Перићева.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА БЕОГРАДСКОМ ТУРИСТИЧКОМ И МИЦЕ ФОРУМУ – ”Призма” Туристичкој организацији Лознице

НА ФЕСТИВАЛУ ТУРИСТИЧКОГ ФИЛМА У ЗАГРЕБУ – Специјална награда ”Лилању”

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )