СКУПШТИНА ГРАДА – Цена квадрата скупља у другој зони

На данашњој седници Скупштине града Лознице већином од 39 гласова, мада је на почетку седнице било присутно њих 50, између осталог, усвојен је Извештај о шестомесечном извршењу градског буџета. Како је рекао Зоран Томић, начелник Одељења за финансије и локалну пореску администрацију, укупни текући приходи у првој половини ове године већи су за 162 милиона динара у односу на исти период лане, што значи да се наставља дугогодишњи тренд раста прихода између 12 и 15 одсто годишње. Одлуком о буџету за ову годину планирани су приходи у износу од 3,291 милијарде од чега се на текуће приходе односи три милијарде динара. У првој половини године остварени су приходи у износу од 1,369 милијарди динара, односно 45,51 одсто од планираних. У односу на исти период прошле године дошло је до повећања прихода и то код пореза на зараде за 69 милиона динара, код пореза који плаћају паушалци и предузетници за 16,5 милиона, остали приходи по основу уговора о делу су већи за 19 милиона динара, порез на имовину за пет милиона, по три милиона повећани су порези на наслеђе и поклон и на пренос апсолутних права, док су доприноси за уређење градског грађевинског земљишта већи за 20 милиона динара.

Расходи буџета износе 1,28 милијарди динара, што је 36 одсто од планираних. Издвајања за Предшколску установу„Бамби“, основне и средње школе као и код већине корисника, крећу се на нивоу 40, 50 одсто. Издвајања за спортске клубове су 52 одсто из разлога што су они доставили програме за које се у одређеним периодима повлачи више средстава. За стипендије, односно, ученичке награде издвојено је 56 одсто, за одржавање и рехабилитацију путева 51 одсто. Буџет је ликвидан, нисмо имали кредитна задужења, а његово пуњење настављено је у јулу, августу и септембру у већем проценту. Све нам то даје за право да тврдимо да ће планирани приходи буџета бити остварени на крају године – зајкучио је Томић.
Одборници опозиције, замерају што су, како су рекли, поједине позиције у буџету у потпуности извршене, јавна расвета са скоро сто одсто, а неке нису ни почете. Како је рекао Драган Пајић, ГГ “Смело“, није добро да се не реализују капитални пројекти који су више пута предвиђени у буџету, као што је Смарт сити центар за младе.

Није добро ни што дан данас села горњег Јадра немају воду за пиће, што је проширена градска зона, а што тамо није урађен ни метар канализационе мреже, нити тротоара, грађани плаћају већи порез, а заузврат од ове власти ништа нису добили – рекао је Пајић.
Владан Љубинковић, ГГ “Смело“, замерио је што се дају високе субвенције јавним предузећима укупно 19,4 милиона а субвенције за пољопривреду износе 3,2 милиона. Како је рекао, за два фудбалска клуба издвојено је 32 милиона, а за 55 месних заједница само 27 милиона динара.
Зоран Полић, из исте одборничке групе, истакао је да је у линеарни парк на Лагатору уложено 20 милиона динара и позвао грађане да дођу и виде „колико ту зеленила има“. Навео је и да између осталог, није урађен Сити центар, фискултурна сала у Јадранској Лешници и гимназији, нити бициклистичка стаза према Тршићу и сала у МЗ у Лозничком Пољу. Такође је рекао да је зграда МЗ на Брезјаку без струје и крова и да у њу одавно није ништа улагано.

Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, је одговорио да је јавни позив за фискултурну салу у Јадранској Лешници расписан још почетком године, међутим, извођач који је добио на тендеру није могао да обезбеди гаранције па је поново расписан јавни позив на којем је коначно, изабран извођач радова.

Наша је жеља да што пре почне изградња. За салу у гимназији такође је изабран извођач и са њим је потписан уговор. Ми у Лозници гледамо на спорт као на категорију од посебног друштвеног интереса свесни чињенице да је физички развој предуслов за развој сваког младог организма – рекао је Ђокић.
Марко Јовановић, члан Градског већа, ресорно задужен за месне заједнице, истакао је да је у првих шест месеци извршење према МЗ 44 одсто и да је оно рекордно. Потрошено је 27 милиона динара у односу на 62 милиона колико је планирано.
Говорећи о издвајањима за МЗ, градски менаџер Дејан Сталовић, навео је да је то књиговодствена ставка и да се ту налазе средства за плаћање комуналних трошкова и такси за рад Савета МЗ и за неке мање послове.

Све оно што се односи на јавне набавке, савети МЗ не раде. Само за путеве је уложено 150 милиона, је л’ то урађено на Марсу или у месним заједницама нашег града – упитао је он.
Скупштина је донела и Одлуку о утврђивању просечних цена квадратног метра одговарајућих непокретности за утврђивање пореза на имовину за наредну годину на територији града. Како је рекао извештач Зоран Томић, локалне самоуправе су биле дужне да најкасније до 30. новембра донесу ову одлуку на основу оствареног промета непокретности, односно уговора који су оверени од 1. октобра прошле године до 30. септембра ове године.

За утврђивање просечне цене у обзир се узимају искључиво уговори оверени код нотара, за одговарајућу непокретност и зону потребно је да има најмање три остварена промета у току године да би могли да утврдимо и просечну цену. У овом периоду на подручју града, у свим зонама, укупно је продато 694 стана, 369 кућа, 57 пословних објеката, 182 гараже, 261 парцела грађевинског, 308 парцела пољопривредног и 110 шумског земљишта – рекао је Томић.
Одборници опозиције замерили су што су цене у централној зони ниже него у другој зони. Како је рекао Драган Пајић, у Крајишницима је повећан порез једанаест пута, а у овој МЗ немају ни канализацију, ни тротоар.

Није проблем што плаћају порез, проблем је што не добијају ништа заузврат – рекао је он, додајући и да се на пословне објекте у другој зони плаћа 25 одсто виши порез на имовину.
Одговарајући на примедбе Томић је навео да у централној зони није продата ниједна кућа, а у другој јесте и да по закону морају да се примене цене из прве следеће зоне.

Две хиљаде некретнина је продато за годину дана на основу склопљених уговора. Колико је реално у централној зони утврђена цена станова која је нижа од 800 евра по квадрату, ко за толики износ продаје, или се толико пријави нотару да би се избегло плаћање пореза на пренос апсолутних права или да се плаћа мање. Како се исплаћује разлика од 850 до 1.200 евра, ја то не знам, али то код нотара није евидентирано. А онда се десило да је у другој зони, којој припада Лагатор, цена станова 93.000 динара по квадрату а у првој 91.000 по квадрату. Није то зато што су тамо станови скупљи, већ што се поштеније пријављивало код нотара – истакао је Томић.
Одборници су информисани и о степену усклађености планираних и реализованих активности у јавним предузећима у првој половини ове године. Према речима Јована Миладиновића, начелника Одељења за привреду и локални економски развој, од пет предузећа два су пословала негативно, у питању су „Топлана“ и „Наш дом“.
Скупштина је именовала Жељка Марјановића, дипломираног официра полиције, за директора ЈКП „Водовод и канализација“, иначе јединог кандидата на конкурсу. Марјановић је до сада обављао дужност извршног директора, а у једном периоду био је и вршилац дужности директора у овом предузећу.
За новог члана Градског већа изабран је Милан Југовић, мастер историчар. Он је заменио Милана Недељковића којем је престао мандат због именовања за директора Средње економске школе у Лозници.
В. М.
ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ГРАДА – Избор најбоље фотографије Лознице

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (2) – И шамар је насиље

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )