ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (2) – И шамар је насиље

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (2) – И шамар је насиље

Град Лозница припрема доношење Локалног акционог плана (ЛАП) за сузбијање и спречавање породичног насиља и у ту сврху су организоване и фокус групе са младима, старима и особама са инвалидитетом. Подаци који су прикупљени на фокус групи коју је организовало Удружење грађана ”Светионик”, а у којој је учествовало 20 младих, и резултати истраживања спроведеног на целом подручју града, и у урбаном и у сеоском делу, уз учешће и младића и девојака, биће од великог значаја за израду ЛАП-а.

Како каже Љиљана Ранковић из УГ ”Светионик”, млади су прихватили да причају на тему насиља у породици и свако од учесника испричао је неко искуство, а углавном су говорили о партнерском насиљу. Изнели су ставове да девојке које су у вези трпе грубо понашање партнера, а ли то не приписују насилничком понашању, па чак ни шамар, већ то повезују са љубомором као изразом љубави.

Девојке су навеле да се плаше ноћу да се крећу мрачним улицама управо због насилничког понашања појединаца, а речено је и да се зна ко се у граду понаша агресивно и да девојци која не пристане да испуни неке захтеве прети опасност да буде ишамарана или понижена на неки други начин. Сматрају и да су алкохол и дрога чест разлог за насиље.

Млади верују да је у браку насиље веома често, али мисле да је присутније на селу него у граду и да су најизраженији физичко и психичко насиље. Према њиховом мишљењу, мушкарци су такође неретко жртве насиља, али је оно изражено више као уцена од стране жена.

Храбри то што млади сматрају да је о насиљу потребно више разговарати, упознати младе о свим врстама насиља, учити их како да уоче насиље у партнерским везама и како да се заштите. Они мисле и да не постоји довољно добра сарадња између институција у вези са овом темом и да  подршка жртвама насиља није довољно добра.

Александра Гајић, психолог у Средњој економској школи, каже да младе треба едуковати о томе шта спада у насиље.

– Узимање телефона и читање порука, као и шамар девојке не схватају као насиље. Не сећам се када је последњи пут код мене дошла девојчица која се жалила на партнерско насиље, чешће долазе да причају о насиљу у породици које трпе мајке. Код нас у школи је вршњачко насиље већи и чешћи проблем којим се бавимо. Ми имамо у плану радионице у вези са партнерским насиљем и реализујемо их у мери у којој то можемо, како бисмо упознали девојке са овим проблемом и помогли им да схвате да то што неко није у браку не значи да оно што се догађа није насиље – каже Гајићева.

О свом искуству Марија (име измењено за потребе текста) каже да је управо такво да у време када је била тинејџерка није схватала да грубост коју је њен тадашњи дечко показивао није израз љубави. Мислила је да то што је контролише, проверава где је, с ким, куда се креће показује колико је воли и колико брине за њу. Сметало јој је када би јој узео телефон да провери с ким се дописује и коме лајкује објаве на друштвеним мрежама, али је и то приписивала великој љубави. Шамари нису били толико чести, али с времена на време добила би понеку ”васпитну меру”, како је он то звао, тек колико да остане свесна ко је главни. Мисли да ни он то није схватао као насиље, већ као нешто природно и неопходно да би мушкарац показао мушкост и ”држао ствари под контролом”.

– Дешавало се и да ми узме паре које сам од родитеља добијала за ужину, њему су требале за кладионицу, и то ми је сметало. Ипак, волела сам га и мислила сам да је то довољно добар разлог да занемарим све што није ваљало. Сада, када мислим о томе, видим да је, заправо, било мало онога што је било добро. Нисам мојима причала ништа, другарице су саосећале са мном, али су и делиле мишљење да је то све последица велике љубави и трајало је тако све до лета пред мој одлазак на факултет. Тада ми је једна другарица испричала како га је видела са неком девојком и да мисли да ме вара. Нисам у то поверовала па сам му те вечери испричала то као шалу док смо ишли из једног у други кафић улицом која је била пуста – прича Марија.

Сада каже да је то са једне стране била грешка, а са друге сламка спаса која ју је избавила из токсичне везе.

– Био је већ прилично пијан и мислим да је то била срећна околност. Уместо да се насмеје, како сам очекивала, разбеснео се, није успео да ми удари шамар, закачио ме је мало врховима прстију и тада сам се измакла. Почео је да виче, рекао је да ме воли највише на свету и да ће је убити зато што она жели да разбије нашу везу. Покушавала сам да га смирим, али био је бесан као никада пре и тада сам се заиста уплашила. Тражио је да му приђем, ”Долази овамо!”, викао је и вређао ме, а када га нисам послушала, почео је да ме псује и рекао да се ”носим” и да му се више не јављам јер ме он ”…воли и све за мене чини, а ја то не умем да ценим”. Тада ми се некако све разбистрило, схватила сам да у тој вези мени није место и да из тога ништа добро не може да изађе. Отишла сам кући, исплакала се, мислим више због тога што сам била толико слепа од љубави него због тога што се све завршило. Неколико дана се није јављао, после је почео да зове и да шаље поруке. Спремала сам се за одлазак на факултет, нисам више желела да се осврћем на ту ружну прошлост, скупила сам снаге и испричала брату шта је било, а он познаје неке момке са којима се није шалити па су они мом бившем пренели поруку да ме заборави и схватио ју је добро. Више се нисмо ни чули ни видели – каже Марија.

Драгана Симић, педагогица у Средњој економској школи и у СШ ”Свети Сава”, каже да се на основу понашања девојака не би рекло оно што мисле, али када се уђе у дискусију, онда се дође до тога.

– Имамо радионице на тему родне равноправности и кроз дискусију дођемо до тога да сматрају како је мушкарац тај који треба да доноси одлуке, да има улогу главе породице, а да жене треба да буду заштићене и да се брину о кући. Ставови су такви да мушкарци имају своја задужења, а жене своја. Оно што може да буде проблем јесте то што често у тим годинама нису у стању да разлуче докле могу да се мешају у везу својих другарица и другара. Када дође до заљубљивања, то се коментарише у групи са другарицама, односно другарима, и може да дође до превеликог мешања. Проблем је и рана удаја девојака, ступање у брак током средње школе, са 16, 17 година. То је недовољна свест тих девојака да свој животни пут треба да граде кроз образовање, да се запосле, да буду независне па онда да граде породицу. У брак улазе понекад и да би се ослободиле, можда, и породичних проблема, да би побегле од њих, а често је то и младалачка заљубљеност. Прерано је, међутим, да се у тим годинама заљубљеност заврши браком – каже Симићева.

Јасно је да са младима, без обзира на пол, треба више разговарати и осмислити програме који ће им помоћи да схвате шта све спада у насиље и да му никако није место тамо где је љубав.

Н. Трифуновић

Овај текст настао је у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији”, који спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women), уз подршку Норвешке амбасаде у Београду. Ставови у овом тексту припадају искључиво ауторима и ауторкама, и не представљају нужно ставове UN Women и Норвешке амбасаде.

СОС телефони:

Полиција

Хитни позиви: 192

Пријава насиља у породици: 0800-100-006

Национални СОС број за жене са искуством насиља: 0800-222-003

Национална дечја линија – саветодавна подршка деци116111 (24/7)

Центар за социјални рад у Лозници, Доситеја Обрадовића бб, 015/7889-412, loznica.csr@minrz.gov.rs

СОС телефон Аутономног женског центра 0800 100 007 радним данима од 10 до 20 сати

Национална СОС линија за жене жртве насиља 0800-222-003, ради под Центром за заштиту одојчади, деце и омладине, Београд

СОС број за пријаву насиља у школама 0800-200-201, бесплатан позив, радним данима од 8:30 до 16:30х; изван тог времена позиве региструје аутоматска телефонска секретарица; на позиве одговара стручно лице Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Национална дечја линија НАДЕЛ – СОС број за помоћ деци 0800-12-34-56, бесплатан позив; свакодневно 24 сата.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (1) – Више од 200 хитних мера годишње

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )