НАГРАДА „БРАНКО ЋОПИЋ“ – Признање Марковићу

Драган Марковић, песник из Лознице, у групи је награђених којима су крајем прошле седмице додељена признања из Фонда Задужбине Бранка Ћопића за дела високе уметничке вредности, објављена током 2019. и 2020. године. Свечано уручење организовано је у салону Клуба САНУ.

Марковић је награђен за збирку песама „Камен папир маказе“, а традиционална признања су добили још и Дејана Николић за песничку књигу „Календар“, Миладин Ћулафић за књигу прича „Преко границе“, Злата Коцић за збирку песама „Галгал“ и Драган Стојановић за роман „Тамна пучина“.

Необичност песничког говора Драгана Марковића има у приличној мери свој корен у надреалистичком песничком искуству, рекао је академик МилосавТешић образлажући награду.

– Певајући у једном карневалско-каламбурском тону и тежећи ка гротескном изразу и разбијању песничких клишеа, а често у спрези иронијско-хуморног и меланхоличног, Марковићево певање у збирци „Камен папир маказе“, крцато и прекрцато звучно, обилује асоцијативним трептајима преко којих се тежи досегнути простор посебне и нове смислености у поимању света, оне која је само песништву својствена. Уз подразумевање свих ризика којима је овакво певање изложено, збирка песама одише лирском крепкошћу и одсечношћу и, парадоксално речено, неком сетном разиграношћу и веселошћу – казао је Тешић.

Иначе, одлуке о наградама донели су једногласно чланови УО Задужбине Бранка Ћопића: Матија Бећковић, Нада Милошевић Ђорђевић, која је у међувремену преминула, Душан Ковачевић, Горан Петровић и Милосав Тешић. Награде се састоје од повеља и новчаног износа.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕТИЧКО ИЗВЕШТАВАЊЕ О НАСИЉУ НАД ЖЕНАМА (1) – Више од 200 хитних мера годишње

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )