У НЕДЕЉУ У БАЊСКОМ ПАРКУ – Јубиларна изложба гљива

Гљиварско друштво „Љубомир Вуксановић Барле“, уз подршку Града Лознице и Туристичке организације града Лознице (ТОГЛ), организоваће у недељу, 9. октобра, јубиларну 25. „Изложбу гљива“ у Бањи Ковиљачи, најављено је данас на конференцији за штампу. Како је речено, свечано отварање изложбе је у 11 часова у бањском парку, а изложба гљива, као и етно-базар, трајаће од 11 до 18 часова. Према речима председнице удружења гљивара Драгице Зарић, као и свих претходних година манифестација почиње у петак када у Ковиљачу долазе удружења из Србије, а у суботу ће гљиве бити тражене на више локација – Радаљско језеро, Гучево, Троноша, Иверак, Цер, Манастирске шуме.

– Нађене гљиве биће изложене у недељу, а претходно ће бити урађена њихова детерминација. Ове године очекујемо да их буде више од 350, а досадашњи рекорд изложбе је 305 детерминисаних гљива. Сви заинтересовани могу да нам се прикључе у суботу у сакупљању гљива, треба да дођу до осам сати испред дома културе у Бањи Ковиљачи и могу да иду са неком групом на терен. Најављен је долазак гљивара из Босне и Херцеговине и Хрватске као и породица са децом из Београда. У склопу изложбе биће, као и увек, одржана предавања стручњака, а следи и дегустација чувеног гљиваша – најавила је она.

Снежана Перић, директорка ТОГЛ, честитала је гљиварима јубилеј истичући да изложба има велики значај за туризам јер је последњих година гастрономија избила у први план када је реч о туристичким атракцијама.

– То је најзначајнији годишњи догађај овог удружења и ми им радо помажемо. Изложба је једна од атрактивнијих а уједно и јединствена прилика јер се  само тог дана може видети. Посетиоци поред тога што могу да виде све те гљиве, могу и нешто ново да сазнају о њима. Припремили смо и богате пратеће садржаје, а пошто нам овог викенда у госте долазе чланови Мини клуба Србије из Београда, љубитељи „мини мориса“, биће то прилика да  их грађани виде у Бању Ковиљачи и на шеталишту у Лозници од један до три поподне – рекла је Снежана Перић.

Иначе, у Бањи Ковиљачи је редовно, без обзира на временске прилике, налажено углавном више од 200 врста гљива. Гљиварско друштво „Љубомир Вуксановић Барле“ члан је Миколошког савеза Србије, а Ковиљача је место у коме се од 2006. налази споменик гљиви.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И..

КОНКУРС ЗА ПЕСНИКЕ – 48. „Вукови ластари“

У ДРАГИНЦУ – Уручење награда младим песницима и писцима

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )