У БЕОГРАДУ – Уручене награде Вукове задужбине

Овогодишњи добитник традиционалне награде Вукове задужбине за научни рад је Марко Недић, који је објавио књигу огледа о српској прози „Критички описи“, а награду за уметност добила је Јелена Ковачевић за књигу песама „Страдања“. Једанаесту годину заредом Град Лозница обезбеђује награде, а поздрављајући госте на свечаности која је одржана јуче у Београду и честитајући добитницима у име Града и градоначелника Видоја Петровића, помоћник градоначелника Љубинко Ђокић је рекао да је у духу протокола који је са Вуковом задужбином потписан пре више од деценије, сасвим природно да наш град баштини вуковске вредности.

– Лозница брине и о Вуковој родној кући, Саборишту, Музеју језика и писма, првој Кући писаца и где год да јесмо, увек можемо да истакнемо велико богатство Вуковог дела, било да је реч о језику, етимологији, фолклористици, историографији и радујемо се што смо у прилици да помогнемо Вуковој задужбини да додели награде у науци и уметности, рачунајући да ће њихова дела открити траг Вуковог дела који је остао у нашем времену – рекао је Ђокић подсетивши да ове награде српској науци и уметности стижу у години великих јубилеја – стотој од рођења писца Васка Попе, 125. од када су Вукови земни остаци пренети у Београд из Беча и 130. од рођења нашег нобеловца Иве Андрића.

Дописни члан Српске академије наука и уметности Слободан Грубачић је, у образложењу одлуке о награди Недићу, истакао да је ово једна од књига „…за које би Исидора Секулић рекла да поред њих човек заборави да други можда другачије мисле, и да би можда и сам могао друкчије мислити“. Академик Светислав Божић је о награђеној збирци Јелене Ковачевић рекао да је „…лирски тон песникиње свеобухватни амалгам бола, који је увек артикулисан светрајућим лајт-мотивима опраштања којима морају да претходе покајања“. У обраћању скупу, награђена Јелена Ковачевић је рекла да „…нема познавања једног народа, без познавања његове душе“.

– Њу треба отворити, у њене векове заронити и чути оне који су пре нас овом земљом ходили. А послушање и подвиг песника је у томе да ослушкује, познаје, показује ту душу, да је својим делом чини лепшом, да је њиме чува, враћајући је са странпутица на извор из кога потиче – поручила је она.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЦВИЈИЋЕВИ ДАНИ – У част научника

ДОМ ЗДРАВЉА – Почела вакцинација против грипа

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )