НАГРАДА „ДОБРИНКА БИБА МИРКОВИЋ – ЛИЧНОСТ ЛОЗНИЦЕ ЗА ПОНОС“ – Признање постхумно додељено Зорици Вишњић

Овогодишњи добитник награде ‘’Добринка Биба Мирковић– Личност Лознице за понос” је Зорица Вишњић, недавно преминула сувласница и главна и одговорна уредница недељника Лозничке новости. На пригодној свечаности одржаној вечерас у Етно-селу ‘’Сунчана река“  по пети пут је уприличена свечаност доделе награда која носи име пре три године преминуле Добринке Бибе Мирковић, која је заједно са супругом Зораном иницијатор доделе овог признања.

Владимир Митрић, председник седмочланог жирија, рекао је да је било много кандидата, ‘’жири није имао лак посао’’, али је донео једногласну одлуку да награду постхумно додели  дугогодишњој новинарки Радио Подриња и Лозничких новости Зорици Вишњић која је у два мандата била чланица УО ПУ ‘’Локал прес“, у једном мандату председница УО „Локал прес“, била је и  председница УО Савета за штампу и члан Комисије за жалбе Савета за штампу. Како је рекао у образложењу одлуке, поред осталог стоји, да је Зорица, увек и шта год је радила од првог радног дана у Радио Подрињу, где је дошла одмах по завршетку Факултета политичких наука, ‘’била борац за истину, новинарство, за људска права и слободе, заштитница угрожених, обесправљених, изиграних, преварених у годинама иза нас’’.

Владимир Митрић

– Није дозволила до последњег даха да јој се било ко меша у уређивачку политику већ само стандард новинарске професије и њени лични аршини који су се заснивали, пре свега, на уважавању људи и служењу њима и истини. Трпела је многе атаке, али се никада није пожалила. Зорица је са својим сарадницима изградила редакцију за пример у српском новинарству. Читаоце је одушевљавала новим бројевима листа, сјајним колумнама, одушевљавала их је као слушаоце када је својевремено била на челу Другог програма Радио Подриња намењеног младима, где је створила добар тим младих новинара. Личност за понос града постала је давно. Многе ће воде још протећи Дрином док лозничким улицама не прошета тако снажна, образована, културна, шармантна, часна, отмена и поштена суграђанка. Новинар по вокацији била је поносна на своју породицу. Прави новинари раде у новинама јер се новине боре за тираж, рекао је Бане Ђуричић и Зорица је изабрала тај најтежи посао у овом тренутку, и за живљење и за рад. Дина Чолић, наша колегиница, рекла је да је ‘’новинарство света професија’’. Ако је тако, Зорица је светица новинарске професије – казао је Митрић.

Награду је од Зоранa Мирковића, његове ћерке Ружице и сина Мирка, примио Зоричин супруг Перо Вишњић који се захвалио жирију на овој одлуци и казао да му је врло тешко да говори, а нарочито зато  што он прима ово признање, а не Зорица.

– Посебно ми је драго што је добила награду јер су се она и Биба изузетно цениле и поштовале. Надам се и верујем да су сада у једном лепшем свету поново заједно. Иначе, Зорица је у Врњачкој бањи добила још једно високо признање, тамо је на предлог ПУ асоцијације независних локалних медија “Локал прес”, данас усвојена иницијатива за формирање Клуба жена у медијима “Зорица Вишњић”. Одлучено је да се убудуће додељује и награда за допринос новинарству које ће носити Зоричине име, а како су рекли, Зорица је управо дала велики допринос развоју новинарства – казао је Вишњић у емотивном обраћању.

Зоран Мирковић

Како је пре доделе награде казао Мирковић, власник Етно-села ‘’СДунчана река’’, награда се звала ‘’Личност Лознице за понос’’ и када је додељена први пут његова супруга била је жива.

– Одлучили смо да додељујемо ову награду сматрајући да је наш град пун успешних и добрих људи у свим сферама. Први добитник овог признања био је композитор, академик професор др Светислав Света Божић, затим маратонац Александар Кикановић, професорица Слободанка Боба Милановић, а прошлогодишњи боксерски шампион Милан Аћимовић. Било је за ову годину око тридесетак предлога, свели смо их на осам, а награђени добија повељу и новчани део у износу од хиљаду евра – казао је он.

Перо Вишњић

Свечаности су присутвовали бројни гости, ау уметничком програмунаступили су оркестар ‘’Вожд’’ и Увертира. Иначе, за ово признање долазе у обзир Лозничани који живе у родном крају, али и земљи и расејању који су остварили велике домете у области јавног и друштвеног живота, уметности, науке, културе, спорта, духовности и привреде, чиме су установили велики траг и дали допринос својој земљи и роду, а истовремено на најбољи начин промовисали Лозницу, Јадар, Вуков завичај. Одлуку о лауреату жири доноси дан пред проглашење добитника.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИНФО-ЦЕНТАР ПОПИСА 2022. ПОЧЕО СА РАДОМ

НА ПАСАРЕЛИ – Нове сијалице и ”закрпљен” под

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )