ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ  – Нова три конкурса

Три конкурса за бесповратно суфинансирање активности инвестиционог одржавања и унапређења својстава зграда Град Лозница расписао је данас, саопштио је на конференцији за медије градски менаџер Дејан Сталовић. Према његовим речима, у питању су инвестиционо одржавање кровова, инсталација (електроинсталације, интерфон, увођење видео-надзора, замена улазних врата, столарије и браварије), уређаја и опреме (разне пумпе, поправка или куповина лифта).

– Сва три конкурса су по три и по милиона динара, учешће Града у једном пројекту је до 50 одсто, а могу конкурисати стамбене заједнице са територије целог Града Лознице. Ово је наставак политике градског руководства на подизању нивоа енергетске ефикасности и унапређења својстава зграда. Овим мерама помажемо грађанима смањивањем њихових трошкова у набавци енергената, чинимо да град буде безбеднији и чистији, доприносимо његовом лепшем изгледу и подижемо квалитет живота. Претходне две године имали смо овакве конкурсе и био је велики одзив стамбених заједница. У 2020. су уговори склопљени са 31 стамбеном заједницом, а прошле са 55 и очекујем и сада велики број пријава јер има доста интересовања – казао је Сталовић.

Према речима Милорада Матића, заменика начелника градске управе, конкурс траје до 18. октобра, биће објављен на сајту града, www.loznica.rs, а може се преузети и на писарници градске управе.

– Позивамо управнике страмбених заједница да поднесу пријаве за неку од ове три врсте мера које доприносе повећању енергетске ефикасност зграда и безбедности станара. Важно је да стамбене заједнице имају на изводу свог текућег рачуна десет одсто од вредности предмера и предрачуна колико је потребно за пројекат ако желе да се пријаве – казао је он.

Сталовић је саопштио и да је Комисија за енергетску ефикасност, после утврђивања стања на терену, сачинила коначну ранг-листу грађана пријављених на јавни позив за доделу бесповратних средстава домаћинствима за енергетску санацију породичних кућа и станова на територији Лознице. На коначној ранг-листи нашло се 138 пријавама, а њихови подносиоци ће од наредне седмице бити позвани да склопе уговоре.

– Највише пријава је  за уградњу столарије, 72, 47 за набавку и инсталацију котлова на природни гас или биомасу, 16 фасаде, две за топлотне пумпе и једна за соларни колектор за централну припрему потрошне топле воде. Било је 158 пријава на овај конкурс, а одобрено је 138 захтева вредних 17,5 по тренутној рачуници, од расположивих 17,6 милиона динара. Подсетићу, ове године су Град и Министарство рударства и енергетике издвојили по десет милиона за ове мере, од тога смо 2,1 милион наменили за уградњу соларних панела за производњу електричне енергије и 300.000 за делитеље. Задовољни смо бројем пријава, људи су увидели предност и важност подизања нивоа енергетске ефикасности, уштеде енегије, енергената, а и за њихов буџет ће то бити значајно јер ће уштедети – рекао је Сталовић, председника те комисије за ЛН.

Он је објаснио и да реализација следи после потписивања тројног уговора, потписују га Град, корисник и изабрани извођач, с тим да се новац уплаћује директно извођачу оног момента када надлежна комисија изађе на терен у утврди да су радови обављени.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЕД ЛОЗНИЦА – Више сати без напона

ЈКП ‘’ТОПЛАНА’’ – Замена цевовода у граду

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )