У ЛОЗНИЦИ – Основано добровољно ватрогасно друштво

После Добровољног ватрогасног друштва у Лешници, које има традицију од неколико деценија рада и постојања, у Лозници је формирано још једно, које ће деловати на подручју града. Ново добровољно ватрогасно друштво у Лозници броји двадесет обучених припадника, а Иван Спајић, в. д. начелника одељења за ванредне ситуације у Шапцу каже да су сви они прошли неопходну обуку како би били у стању да у датом тренутку помогну колегама професионалцима.

 – Сви они су део оперативне јединице добровољног ватрогасног друштва (ДВД) а данас је завршена њихова обука. То су млади момци и девојке који ће се у наредном периоду у ванредним догађајима и ванредним ситуацијама стављати на располагање Граду Лозници и бити велика подршка и помоћ професионалним јединицама Сектора за ванредне ситуације. Кроз четири недеље обуке они су прошли тренинг, практичну и теоријску наставу коју су држали припадници Сектора за ванредне ситуације, одељења у Шапцу и Лозници, као и националног тренинг центра за ванредне ситуације МУП-а Србије. Ова јединица је потпуно спремна, а потребну опрему обезбеђује Сектор за ванредне ситуације и Ватрогасни савез Србије. Спремљен је пакет помоћи чија вредност је око 850 хиљада динара, то су средства и опрема којом ће располагати ДВД у Лозници – објашњава Спајић.

Што се тиче даљег опремања, он додаје да ће бити неопходно набавити и једно возило, како би ово друштво било сврстано у трећу категорију ДВД и са регистрацијом у Агенцији за привредне регистре они ће моћи да буду оперативни. Велику подршку око формирања друштва пружила је и локална самоуправа, која је обезбедила све услове за обуку и просторије за смештај оперативне јединице. Они ће моћи самостално да делују, али су у обавези да све интервенције пријављују професионалној ватрогасној јединици, а могуће је и учлањење у друштво, уз пролазак предвиђене обуке. Иначе, ово није једино ДВД у Мачванском округу јер, поред Лешнице и Лознице, оно постоји и у Шапцу, а у току је и обука кандидата у Богатићу.

– Иницијатива за формирања ДВД је потекла од градске управе а Сектор за ванредне ситуације је то подржао и помогао обезбедивши предаваче и финансијски. Просторије ДВД се налазе у Спортском центру које је град обезбедио и сасвим смо сигурни да ће његови припадници значајно помоћи у свим ванредним ситуацијама, баш као и волонтери који су и до сада показали да су спремни да помогну увек када затреба. Са новим ДВД бићемо спремнији за све будуће непредвиђене ситуације – каже Милорад Матић, заменик начелника Градске управе.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОПШТИНЕ СА НУЛА ОТПАДА – Крупњу достављена опрема

НА ФРУШКОЈ ГОРИ – Душка бронзана “гладијаторка”

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу


Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (2)
 • comment-avatar
  Zoki 2 years

  legende lagatora
  svaka cast
  sa nasim predsednikom Aleksandrom Vucicem sve funkcionise. 
  Pustite ga da brani Srbiju. 
  Zivela Srbija

 • comment-avatar
  Marko 2 years

  Jedino sa Aleksandrom Vucicem Srbija ima napredak i mir i stabilnost.

 • Disqus (0 )