НАШИ СМО – (Не)битан Сабор

Прође још један Вуков сабор, а однос националних медија према њему био је као да је у неком селу наступило локално културно-уметничко друштво. Мање-више. Ајд да се опрости таблоидима и комерцијалним ТВ кућама, али кад Вуков сабор, за који се каже да је ”Најстарија и најмасовнија културна манифестација у Србији посвећена неговању успомене на живот и дело реформатора српског језика Вука Караџића”, има такав третман на РТС-у, шта рећи о времену у коме смо.

Вест да је одржана завршна свечаност објављена је те недеље у Дневнику 2 РТС у 26. минуту, а трајала је мање од 60 секунди. Озбиљно. Да ли програме и како, поготово завршну свечаност, треба мењати, прилагодити времену, учинити некако ближим новим генерацијама, а задржати суштину и квалитет, треба да одлуче стручни људи, али и лаици виде да је Вуков сабор изгубио на значају какав је некада имао међу обичним светом. Џаба што је Вук резолуцијом Унеска 1985. проглашен ”грађанином света”,  као “…један од оних умова који су највише допринели духовном јединству човечанства”, џаба што је Вуков сабор “…одлуком Националног комитета за нематеријално културно наслеше од 18. јуна 2012, уписан у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа Србије на предлог Центра за културу “Вук Караџић”. ТВ пренос? Ма,’ајде, ко ће то преносити. За Сабор одавно нема термина на државној телевизији иако је ”наше право да знамо све”, али зато иде ”уживо” Гуча. Свака јој част, али – да ли је у реду да су љубитељи драгачевског сабора ове године могли да испрате најатрактивније програме фестивала трубе кроз преносе на РТС1, РТС2, Радио Београду 1 и РТС Планети, а ко жели да гледа Сабор, нема где. Сигурно је да тај пренос не би донео велики ”шер”, илити ”рејтинг”, као неки програми где се водитељске ваљају по поду и изводе сличне керефеке, али – да ли, ако је то логика, треба укинути концерте класичне музике јер такви догађаји нису ни приближно посећени као наступи неких Јеца, Цеца, Буба, Џала и осталих ”извођача” песама на којима се скупе хиљаде посетилаца.

Време сигурно чини своје, није лако Сабору остати и опстати у временима када пролази све што је брзо, лако, схватљиво са пола мозга, па су програми, где треба мало укључити мождане вијуге ”смор”. Додуше, није саборовање ни последњих година увек имало овакав третман, гори него свакојаке ”јаде”, питијаде, пасуљијаде, и слични скупови. Пре пет година Сабориште је, што би неки рекли ”…било тесно да прими све заинтересоване”, комплетан простор Саборишта било је пун да ”нема игла где да падне”. Тада је ишао директан пренос на РТС 1, а нема медија, писаног или електронског, који није тог 17. септембра 2017. имао извештај са завршне свечаности, и то не краћи од трептаја ока, већ вишеминутни. Саборовање је било у знаку обележавања седам векова Манастира Троноше, 230 година од рошења Вука Караџића и 250 година од рођења Филипа Вишњића, изведена је представа “Вишњић”, а концерт су имале “Легенде”. Тада је беседник био председник Србије Александар Вучић. Разумљива је тадашња медијска пажња, али зар Вуков сабор треба сваке године да има председника да би добио пажњу?! Нити председник има времена да беседи сваког септембра у Тршићу, нити он треба да буде једини разлог да се овој манифестацији, поновићу – ”најстаријој и најмасовнијој” код нас, да медијска пажња. Није Вук заслужио да уместо саборских програма већ ко зна коју годину више приче у седмици саборовања буде о такозваној паради поноса, овога пута Европрајду, илити шетњи. Свака част свакоме, али ако тај догашај може да добије толику пажњу у свим медијима, зар не би бар пристојан медијски простор требало оставити за Вука, односно Вуков сабор јер, ако већ причамо о поносу, ми се имамо чиме поносити што се тиче језика и писма. Ако ништа, Вук нам је оставио савршено писмо где сваки глас има своје слово и поштедео силних мука. Мало ли је?

Ако ништа друго, бар за то заслужио је ТВ пренос и више медијског простора макар завршног дана саборовања јер није све у ”шеру”, политици, парадама (свакојаким), или нам је милије да не прекидамо општи суноврат вредности, а Вук нека сачека да се освестимо, па да се о Сабору збори како треба.

P.S.

Иначе, у понедељак је на РТС 1 био вишесатни пренос сахране енглеске краљице Елизабете Друге.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…


У БИБЛИОТЕЦИ ВУКОВОГ ЗАВИЧАЈА – Представљена књига „Азрини свједоци“

ОБЕЛЕЖЕН 23. СЕПТЕМБАР – Дан ослобођења Лознице у Другом светском рату

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )