НАШИ СМО – Парада

Протеклог викенда Србија је доживела једну од највећих парада рокенрола у последњим деценијама, што би рекли неки политичари – историјску параду музике која је обележила последњих пола века на овим просторима, али и територији бивше Југославије. Два дана заредом љубитељи правог рок звука могли су да уживају у музицирању два најдуговечнија рок састава из Србије – групе “Смак” и “YU групе”, првих у Чачку, а других у Београду, на Ташмајдану. Неки ће рећи да су одлична посећеност на оба спектакуларна концерта заправо само одраз носталгије за прохујалим временима, за нечим што се вратити не може, жал за младошћу, али већина, сличних мени, рећи ће да је ово био дупли доказ да квалитет, ако је реалан и недвосмислен, не може остати испод површине већ мора увек испливати изнад, као и то да праве вредности немају рок трајања, баш како смо на страницама Лозничких новости и писали после јулског концерта “YU групе” у Лозници на бајкерском “Моточашћу”.

Извештаји о концертима “Смака” и “YU групе” вртели су се протеклих дана у медијима, на друштвеним мрежама, постављани су видео-записи на јутјубу, фејсбуку, па су и они који нису могли да присуствују овим догађајима, осетили макар делић атмосфере какву су направили Точак, Јелићи и остали чланови легендарних бендова. Група “Смак” је недавно свирала у родном Крагујевцу, (мада је Радомир Михајловић Точак рођени Чачанин), а концерт у Чачку приредила је на Градском тргу где су присуствовале хиљаде грађана, љубитеља доброг звука свих генерација из целе Србије, али и других крајева бивше СФРЈ. Ватромет са крова чачанске робне куће обележио је почетак ове незаборавне вечери, а како се могло чути после врхунске свирке, концерт у Чачку, у оквиру “Културног лета”, могао би бити последњи наступ “Смака” у каријери. Уз памћење овог догађаја, остаје и тиха нада да се ове прогнозе неће остварити и да ће “Смак” сличан доживљај пружити на још неким концертима у градовима Србије, а можда и региона, зашто не? Лозница је имала прилику да слуша и гледа Точка са својим тадашњим тријом у ОШ “Јован Цвијић”, која је тог лета с почетка осамдесетих била претворена у бригадирско насеље за учеснике ОРА “Подриње-Колубара”, али сви они који су тада присуствовали концерту, свакако не би имали ништа против да “Смак” поново дође и запраши “Даире”, “Црну даму” или “Блуз у парку”.

Дан после “Смака” у Чачку, на Ташмајдану, у српској престоници, “YU група” је 10. септембра обележила више од 50 година постојања и на сцени окупила све саме рок легенде на једном месту направивши атмосферу за незаборав. Група постоји већ 52 године предвођена браћом Драгим и Жиком Јелићем, а да свира истим жаром као и на почетку каријере, могли смо се уверити, као што рекох, и на недавној свирци у Лозници. Овим концертом у Београду су показали како се може опстати на сцени и без честих промена стила, подилажења публици, већ са чистом искреношћу и љубављу према музици. Ветерани српске и југословенске сцене остали су верни својој првој љубави – року, а њима је остала верна публика свих ових деценија. Колико је велика “YU група”, показале су и њихове колеге, млађе, али и исписници, међу којима Бора Ђорђевић, Бајага, Влатко Стефановски, Дадо Топић, Чутура, Дејан Цукић, Ђуле Ван Гог, Саша Локнер, Алекса Јелић и други, придруживши им се на бини, свирајући и певајући неке од непролазних хитова, од “Црног лептира” до “Пустиње”.

Била је ово дводневна парада у најлепшем значењу те речи, парада рокенрола и добрих људи где се није питало за године, ко је из ког града или државе, ком се богу моли, подржава ли “Параду поноса” или не, гласа ли за Вучића или му је љути противник, навија ли за “Звезду” или “Партизан”, да ли је на страни Русије или Украјине, воли ли или мрзи Америку, иде ли на море у Грчку или Црну Гору, греје ли се на пелет или на струју, да ли се вакцинисао против ковида-19 или му то не пада на памет…

Добро расположење и забава обележили су најлепшу параду музике, љубави, емоција и рокенрола.

Слободан Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )