ЈП ”ТОПЛАНА” ПРЕД НОВУ СЕЗОНУ – Спремни за ранији старт

Уочи нове грејне сезоне, која се, због ситуације са Русијом, дочекује са више неизвесности него претходне, у лозничком ЈП ”Топлана” кажу да ће од 1. октобра бити спремни да загреју радијаторе својих корисника. Према речима в. д. директора Милана Рачића, ”Топлана’’ је успешно завршила припрему постројења за нову грејну сезону.

– Остало нам је још да обавимо планиране радове на ‘’Базару’’, односно да се од ‘’Централе’’ замени цевовод у дужини од 120 метара, што ће бити готово за неких десетак дана, и када то урадимо, бићемо потпуно спремни, знатно пре календарског почетка грејне сезоне да испоручимо топлотну енергију нашим корисницима. Последњих неколико година сезона је почињала раније, практично се из топлих проба одмах прелазило на грејање, а и трајале су дуже од 15. априла. Енергент, односно природни гас, обезбеђујемо преко локалног дистрибутера предузећа ‘’Лозница гас’’ са којим имамо одличну сарадњу. Што се тиче Опште болнице, та котларница користи дрвну сечку која је обезбеђена и неће бити проблема – казао је Рачић за ЛН. 

Од временских прилика зависи хоће ли бити потребе да ”Топлана” радијаторе ‘’пали’’ раније или ће, за разлику од претходних неколико година, ове моћи да сачека 15. октобар када грејна сезона треба званично да стартује. Оно што кориснике највише занима јесте то хоће ли, у светлу свих дешавања са гасом на светском тржишту, доћи до корекције цене која ће се одразити на њихове кућне буџете.

– Цена грејања за наше кориснике је непромењена од 2013. године и тренутно још није дефинисано да ли ће се ићи на повећање према грађанима. Видећемо у договору са оснивачем, Градом Лозницом, да то решимо, а уколико и буде корекције цене, настојаћемо да то буде што је мање могуће – казао је он.

Хоће ли и овога октобра морати да се ‘’пале’’ котлови пре календарског почетка грејања, зависи од временских прилика. Било би добро да ‘’михољско лето’’ буде оно право и што дуже како би потрошња гаса била колико–толико мања. Иначе, лозничка ‘’Топлана’’ греје око 600 јединица пословног простора и око 2.900 станова, односно укупно око 242.000 квадратних метара. Предузеће ће, кажу, учинити све оно што је до њега и, ако буде било довољно гаса, Лозничани немају разлога да брину хоће ли се огрејати предстојеће зиме.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )