НАШИ СМО –  Таоци

Знате ону народну – “Да комшији цркне крава”? Е, управо тако некако може да се опише однос САД и ЕУ.

Док земље Европе, због забране увоза гаса, са стрепњом очекују наступајућу зиму, Американци тих проблема немају. САД бележи смењење стопе инфлације а поспани Бајден, тек опорављен од ковида-19 (по други пут), беше скоро на одмору на острву Кијава у Јужној Каролини. Одмара се човек да боље запамти упутство шта да каже и како да се понаша. За то време премијери Немачке, Француске, Аустрије, Италије и осталих великих и малих земаља, припремили су “зимницу”, односно, мере штедње за предстојећу зиму, рестрикције струје, гаса, самим тим и потрошњу воде. И као што некада истребише Индијанце, има их још мало у резерватима, тако су решили да истребе и Европљане. А они немоћни, нису ни економско ни војно самостални, засвисни су од ових преко океана и ни макац. А Америма одговара сукоб на нечијој туђој територији, где не гину њихови људи а они ће да шаљу наоружање, бомбардовати не смеју као што су некада нас и то под плаштом милосрђа. Сада уместо бомби гађају нас кризом, бригом како ћемо пребродити зиму, ми овако мали, ни криви ни дужни. Нису криви ни дужни ни грађани земаља ЕУ који су као и ми таоци америчке политике јер су они који управљају њиховим државама одлични у савијању кичме. Дозвољавају да народ који их је изабрао да владају у њиховом интересу буду жртве нечијих прљавих интереса и жеље за доминацијом и владавином над светом. А шта да раде, рећи ће они упућенији, када у потпуности зависе од Америке, и економски и војно, кад они који су тако далеко а тако близу, држе полуге моћи и власти у европским државама?

И наша Влада уводи мере штедње струје а за све грађане који смање потрошњу следи награда у виду знатног умањења рачуна препуног ставки које обичан свет и не разуме, али мора да плати. Медији са националном фреквенцијом снимају анкете међу грађанима да ли ће штедети струју, једна госпођа рече мање ћемо кувати, мање ћемо користити рерну, неко рече, ређе ћемо укључивати бојлер. Провуче се и један времешни господин који изјави – “Па, какве мере штедње, где ћете више, цео живот штедим зато што морам, не треба нико на то да ме подсећа”.

Уосталом, па што морамо и да се купамо кад је зима па се нећемо ни знојити, нема ни радова на њиви, свуда ће бити хладно па што је већа гужва у јавном превозу, у редовима док чекамо пред шалтерима, за то ће нам бити топлије. Тело уз тело, где ћеш природније. Сад, ако се заради нека болештина изазвана разним вирусима, нема проблееема, у болницама ће ваљда бити топло.

Препоруке Владине сваку праву домаћицу доводи до смеха, чуј: “Треба кувати у поклопљеној посуди, када вода прокључа смањити температуру, искључити рерну пре краја печења десет минута”. жене, мушкарци који знате да кувате, а има вас, богу хвала, па како смо то до сада радили ако не баш овако? Или угасити светло у просторији у којој се не борави а посебно ми се свиђа извадити пуњаче батерија из утичница јер то децу никако да научим да ураде. Сад ћу им рећи да је Влада тако наредила. Тек тад ме неће послушати. шта мислите, да ли ће штедети они који мере штедње прописују? Ту не мислим само на ове “наше”.

Ове мере ме вратише у прошла времена када сам као студенткиња тражила стан. Времешни станодавац диктира ми кућни ред – нема одласка у ћенифу (WC) и пуштања воде после 10 сати увече, нема паљења светла, купање једном хефтено (седмично), нема пржења на свињској масти, пардон, ово последње нема везе са мерама штедње, има са нечим другим. Било је ту свакојаких забрана, мука да те ухвати. Наравно да такви станодавци нису долазили у обзир.

Једна од мера штедње у Немачкој, пише у новинама, би могла да буде забрана грејања приватних базена, забрана грејања у улазима зграде, све јавне зграде осим болница биће загреване максимално до 19 степени. Али, пише у новинама, Немачка ће Украјини послати пакет војне помоћи са оружјем вредности од око 500 милиона евра. Американци им редовно шаљу наоружање, шаљу и Французи и остале земље. Само нека рата буде, нека гину туђи људи а ти, народе мој, трпи, штеди, гладуј и смрзавај се. Уживај у улози таоца, мора неко и то да буде.

Верица Мићић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )