У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Обука Министарства финансија

Обука у области система финансијског управљања и контроле за начелнике одељења и запослене у локалној самоуправи, као и за директоре јавних предузећа и установа организована је у Омладинском центру. Како је објаснила помоћница министра финансија Споменка Вирцбургер, она обухвата и упутства за писање и слање извештаја у области система финансијског управљања и контроле, које ће бити  унапређено с обзиром на то да ће се обављати искључиво електронски, путем апликације, и олакшаће досадашњу, нешто захтевнију процедуру.

Помажемо свим институција нашег јавног сектора да уведу системе интерне контроле по међународно признатим светским стандардима и ово је наша обавеза у контексту приступања у оквиру поглавља 32, казала је данас помоћница министра.

– У Лозницу смо дошли да помогнемо да Град унапреди своје системе финансијског управљања и контроле. Организовали смо обуку на којој ћемо објаснити овај концепте који није једноставан. Ово је међународно добра пракса од које ће грађани имати користи. Разговарали смо са градоначелником Видојем Петровићем и он нам је представио како функционише управљање у граду. Задовољни смо оним што смо сазнали, доста тога већ постоји  има још нешто мало што треба да се надогради. Због тога смо дошли, да руководиоцима у јавном сектору прикажемо шта још  треба да ураде. Ово није била никаква контрола од стране Министарсва финансија, дошли смо због тога што је ово велика реформа и што је велики посао пред нама. Обишли смо неколико градова и по много чему је Лозница претходник и пример добре праксе. Руководиоцима ће бити корисно да виде како да раде боље и да постижу боље резултате – казала је Вирцбургерова.

Милорад Матић, заменик начелника градске управе, захвалио се помоћници министра и њеним сарадницима који држе обуку.

– Овај систем је у складу са хармонизацијом Републике Србије према Европској унији, односно поглављу 32 које се тиче финансијске контроле. Лозница већ примењује делове тог система, донели смо стратегију управљања ризицима и имамо предвиђено правилником о систематизацији и унутрашњем уређењу место интерног ревизора које је и попуњено. Интерна ревизија прати контролу интерних процеса. Ова обука ће помоћи да градска управа, као и цео јавни сектор чији је оснивач Град Лозница, подигну систем транспарентности, ефикасности и одговорности тако што ћемо увести овај систем финансијског управљања и контроле – изјавио је Матић.

ЛН

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )