СОЛИДАН РОД ШЉИВЕ – Откупна цена 25 динара

Овогодишњи принос шљиве је солидан и бољи него прошле године, али је откупна цена нижа него лане и износи 25 динара, каже Златица Крсмановић, дипломирани инжењер воћарства из “Пољосавета” који покрива Лозницу, Љубовију, Крупањ и Мали Зворник. Приноси су различити од места до места, засади који нису били изложени мразу имају одличан род и тамо где се редовно ради ђубрење, заштита, орезивање па и кад су без наводњавања, такве парцеле дале су добар род. Тамо где је  дошло до оштећења због мраза и где  се не примењују агротехниче мере принос је слабији и дошло је и до опадања плодова, објашњава она. 

– Година је солидна за шљиву, у суштини квалитет зависи од засада. Она шљива која дозрева до краја пуна је шећера, квалитетна, а она која  због суше, оштећења, или града раније опада садржи мање шећера. Просек ће бити 26 тона по хектару, а свакако све то иде углавном у ракију и нешто за сушење. Откуп има за стенлеј зато што иде за сушење, откупна цена шљиве је 25 динара, нижа него прошле године када је износила 40, али је то више него ранијих када је била од 15 до 20 динара. Таква цена није задовољавајућа за произвођаче па се прича понавља да род завршава у казанима, односно ракији, или од њега праве пекмез, или џем – каже она додајући да је под засадима шљиве око 4.000 хектара и да је то доминантна врста на овом терену што се тиче површине која стагнира већ годинама.

Крсмановићева објашњава да су неки засади запуштени, неки се крче, а да је мало нових. Старачка домаћинства имају шљиве, али старе засаде који некад роде, некада не, а квалитет је неодговарајући када није примењена комплетна агротеника.

– У нашем крају, част изузецима, нису људи ни навикли да око шљиве много раде, увек се сматрало да је довољно посадити па колико буде рода. Међутим, да бисмо имали добре резултате мора се водити рачуна од избора и припреме парцеле, анализе земљишта, одабира добрих садница, садња без система за наводњавање малтене не вреди, или се мора наводњававати када је најктритичније за шљиву. Једноставно, да бисмо добили добар и принос и квалитет потребна је агротехника. Када и дођу године да има потражње за извоз шљиве у сеченом стању ми на нашем подручју немамо одговарајући квалитет – каже Крсмановићева и додаје да ће ове године берба бити готова раније, у наредних петнаест дан са стенлејом, пошто је због високих температура раније почела.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )