ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА – Искоришћено више од 90 одсто новца

Од укупно непуна 23 милиона динара, скоро 21 је потрошен, односно неких 92 одсто, с тим да има захтева у обради, каже Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду. За инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава планирано је двадесет, а за сада је утрошено 19,6 милиона динара

За подстицаје пољопривредним произвођачима локална самоуправа расписала је почетком јуна три конкурса који ће бити отворени до 1. децембра или до утрошка предвиђених око 23 милиона динара. Конкурси су: за инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава, односно набавку прикључних пољопривредних машина, садница воћа, стакленика, пластеника, противградних и мрежа за сенчење, система за наводњавање, опреме у пчеларству; за осигурање усева, плодова, вишегодишњих засада, расадника и животиња, као и конкурс за вештачко осемењавање. Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду, казао је ове седмице за ЛН да се очекује да број захтева буде на нивоу прошле године.

– За инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава издвојено је 20 милиона динара, три више него прошле године када је конкурс објављен. Тај конкурс изазове увек највише интересовања па је тако и сада. Планирано је 20 милиона динара, а за сада обрађено 286 захтева и утрошено 19,6 милиона динара. У поступку је допуна документације за још неколико захтева тако да је потрошено скоро све. Други конкурс је осугурање усева, плодова и животиња, исплаћен је 31 захтев, 13 је у обради, а од предвиђених 1,8, утрошен је 1,1 милион динара. Конкурс за вештачко осемењавање, где је издвојен милион динара, тек ће бити актуелан од октобра када креће масовније осемењавање грла. До сада имамо два захтева која нису обрађена. Задовољни смо интересовањем пољопривредника јер је од укупно непуна 23 милиона динара, скоро 21 потрошен, односно неких 92 одсто с тим да има захтева у обради – казао је Миладиновић подсећајући да ови конкурси служе да се побољша подизање одређене пољопривредне производње и да се она занови.

Јован Миладиновић

Иначе, лани је на иста три конкурса за пољопривреду стигло више од 400 захтева. Миладиновић подсећа да је основни услов за учешће на конкурсу да је пољопривредно газдинство регистровано, а таквих је око 4.600 у нашем крају. Прошле године је у два наврата био расписан и конкурс за младе пољопривреднике. Од три пријаве, две су одобрене, а укупно је младим пољопривредницима на располагању било пет милиона динара. Могуће је да ће такав конкурс бити расписан пре краја године, о томе се размишља и он, уколико се тако одлучи, може бити активан врло брзо.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )