“ДАНИ ДРИНЕ” НА БРАЊЕВУ – Најважније је дружење

“ДАНИ ДРИНЕ” НА БРАЊЕВУ – Најважније је дружење

На Брањеву, једном од најлепших места на Дрини, данас је за спортске риболовце одржан 19. куп “Дани Дрине”, у пецању на пловак и 17. “Чорбијада”, такмичење у кувању аласке чорбе. Прве септембарске недеље време је било као наручено, није било врућине, али ни кише па су сви услови за берићетан риболов, или дружење на обали били испуњени док се добра атмосфера овде увек подразумевала.

Судећи по броју упаркираних аутомобила, дошао је и добар број оних који нису учествовали, али су искористили дан да уживају поред реке, друже се и свакако дегустирају чорбе, али и остала “пратећа” јела са роштиља, која су била ‘’златна резерва’’. На уређеној такмичарској стази ‘’Брањево’’ овога пута нашло се девет екипа спортских риболоваца, од којих једна женска, а дошле су, према речима Зорана Опачића, председника Скупштине лозничке Градске организације спортских риболоваца (ГОСР) “Дрина”, из Малог Зворника,  Сремске Митровице, Бајине Баште, Гибарца код Шида и Лознице, а међународни карактер скупу дали су учесници из Жепче, Братунца и Живиница, БиХ.

Зоран Опачић

– Овога пута је мање екипа јер се истовремено код Осијека, у Хрватској, одржава и Светско првенство у риболову, па су такмичари из Федерације БиХ, Републике Српске и Хрватске, који су обично код нас, отишли тамо. Укупно је овде тридесетак такмичара сениора, а имамо и децу, девет пионира који су на посебном делу стазе.  Што се тиче ’Чорбијаде’’, надметање у спремању рибље чорбе које организује Месна заједница Подриње из Лозничког Поља, учествује седам екипа из лозничког краја. Сви кувају овде, чорбе су под шифрама тако да жири не зна ко је коју спремио. Биће оцењени укус, мирис, боја, а пред жиријем поново неће бити лак задатак. Награде за најбоље учеснике данашњег дуржења су пехари, и медаље, а код риболоваца ће бити проглашен и првак стазе, онај који је упецао највећу количину рибе – казао је Опачић испред организатора ГОСР “Дрина” која има подршку локалне самоуправе и бројних пријатеља.

Пионири се такмиче у пецању

Наредне године на Брањеву ће бити јубиларно двадесето дружење, а Опачић се нада да ће тада бити знатно више учесника. Док су риболовци без много буке, у тишини и миру вадили рибу из мирне, зелене Дрине, недалеко од њих, на обали је била потпуно другачија атмосфера. Чула се музика, звук секире кад пресеца дрво, пуцкетала је ватра, негде су коришћене плинске боце, и то упркос светској кризи, вешто су сецкани рибе и лук, радило се својски да рибља чорба буде што боља.

– Овде је много лепо, дружимо се, кувамо чорбу, а данас је време као поручено за овакве ствари. Наша екипа ‘’Пријатељи’’ из Лозничког Поља редован је учесник и до сада смо имали испеха, освајали смо медаље па се надамо да ће тако бити и данас. Што се тиче саме чорбе у нашој има шест врста риба, а да би она била добра, да би успела, мора их имати најмање пет. Пошто је у нашем котлићу једна више чорба мора бити добра тако да претендујемо на једно од прва три места јер је квалитет на нашој страни. Жири је био коректан свих година и мислим да ће то препознати. Шалу на страну, нама је увек на првом месту дружење, а уколико буде и неке награде још боље –  каже Ратко Глишић, на лицу места изабрани портпарол екипе.

Браћа Глишић и другар Никола

Екипа ‘’Дринска дивизија’’ мисли на будућност па су у прве ‘’борбене редове’’ послали деветогодишњег Лазара и петнаестогодишњег Ивана, објашњава њихов отац Никола Глишић, додајући да је ту и његов имењак, десетогодишњи другар  његових синова.

– Овде смо редовни већ годинама, а сада имамо и појачање у виду младих снага. Ми до сада нисмо имали неког успеха што се тиче награда, решили смо да то променимо у будућности и да на време припремимо наследнике у овој дисциплини. Данас смо се својски трудили и   надамо се да ћемо сада освојити бар друго или треће место – каже он док браћа Глишић и другар Никола позирају крај котлића.

Дуж обале мирис рибље чорбе…

Када су штапови одложени и завршена мерења показало се да је најбољи улов имала екипа ОСР “Дринско језеро“ Мали Зворник са укупно 11.200 грам поена, друго место припало је ГОСР ‘’Дрина’’ Лозница (11.030), а треће СРД ‘’Кечига’’ из Сремске Митровице (8.540) док је победник стазе њихов члан Радослав Вуковић са уловом од 5.040 грама. Код пионира је најуспешнији био Стефан Симић, друго место припало је Марку Јаковљевићу, а треће Стефану Парићу.  Што се тиче другог надметања жири је окусио сваку од чорби и после оцењивања укуса и изгледа саопштио да је најбољу спремио  “Весели котлић“, друга је “Дринска дивизија“, обе из Лознице, док је трећа “Екипа из базе“, из Липничког Шора.

После проглашења победника настављено је дружење на обали зелене реке уз котлиће који су се брзо празнили, али и уз рибу на жару, и слична ‘’појачања’’. Овогодишњи ”Дани Дрине” су завршени, а следеће, јубиларне године очекује се још више такмичара, али и посетилаца на најлепшем делу ‘’криве реке’’.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )