НА ИЗЛОЖБИ У ШИДУ – Лутка која је ”преживела” рат

НА ИЗЛОЖБИ У ШИДУ – Лутка која је ”преживела” рат

Музеј жртава геноцида из Београда приредио је репрезентативну изложбу под називом „Срем 1942“, која је отворена прекјуче у здању Црквене ризнице српске православне црквене општине Шид. Повод је обележавање 80. годишњице хрватских и немачких масовних злочина над Србима у Шиду, а аутори поставке су историчари Бојан Арбутина, кустос Музеја жртава геноцида, и Радован Сремац, виши кустос Музеја наивне уметности Илијанум у Шиду.

Међу изложеним експонатима и документима истакнуто место заузела је и једна пластична лутка која је „преживела“ ратне страхоте захваљујући њеној власници Нади Берић, рођеној Шиђанки, али и жени која је свој век проживела у Лозници. После њене смрти о лутки се бринуо њен син Драган Ђедовић, који је и уступио лутку организаторима изложбе.

– То је била омиљена лутка моје мајке, коју је добила за рођендан пред почетак Другог светског рата. Једног дана, ратних година, усташе су упале у кућу Кончара у којој је живела моја мати са родитељима и баком Кристином Кончар. Имала је четири године. Док су претресали кућу, усташе су их извеле у двориште. Моја мајка је стајала храбро, држећи своју лутку чврсто у рукама. Један од усташа јој је пришао, истргнуо јој лутку из руку и окачио је на жицу за сушење веша. А онда је запуцао, пред маленом девојчицом. Меци су оштетили руке и ноге. Мајка је лутку цео свој живот чувала и сачувала а и ја је данас чувам, кад ње више нема. Лутка се ових дана нашла у свом и мамином Шиду, где је део поставке о страдању становништва Шида и околине – каже Драган Ђедовић.

Како је испричао, на изложби је и фотографија његове мајке Наде када је била девојчица, која у рукама држи лутку, а фотографисана је у фото радњи „Урошевић“ у Улици краља Милана, у Београду. Иначе, у току хапшења шидских Јевреја јула 1942. године усташе су упале у кућу у којој је живела Ђедовићева мајка Нада сумњајући да се ту крију породични пријатељи Јевреји Клајнови. Пошто их нису пронашли, отели су лутку и пуцали у њу. Ђедовић каже да су Клајнови били у кући његове мајке, али су отишли два дана пре претреса. Усташе су их пронашле касније на другом месту и одвеле у логор где су сви страдали. Од Клајнових је остао само породични молитвеник са песмама за Рош Хашану (Нову годину) и Јом Кипур штампан 1859. године на хебрејском и немачком језику.

– Овај молитвеник смо сачували до данас и ја сам га предао музеју у Шиду, где ће ускоро бити изложен као драгоцен спомен на једну несталу породици – додаје Ђедовић и подсећа да је од августа до средине септембра 1942. године у Срему спровођена злочиначка акција „Боровски“, као одмазда за партизанску акцију „Ни зрно жита окупатору“, у оквиру које су уништавани жетва, пољопривредна механизација и саобраћајне комуникације.

Иначе, изложбу је отворила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић поручивши да су „слобода и мир највеће вредности човечанства, које немају никакву алтернативу“ и да се на овај начин „афирмише култура сећања на трагична страдања цивила и геноцид над српским народом“ и да изложба представља „још једно сведочанство о ужасима почињеним током Другог светског рата“.

С. П.     

Фото: Бојан Арбутина и лична архива породице Ђедовић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )