МЕЂУНАРОДНИ ДАН НЕСТАЛИХ – Трага се за још скоро 10.000 људи

После тридесет и једне године од избијања ратних сукоба на територији бивше Југославије, још скоро 10.000 лица води се као нестало у Хрватској, БиХ и на Косову и Метохији – показују подаци Међународног комитета Црвеног крста. Од укупног броја несталих, према подацима Комисије за нестала лица Владе Републике Србије и подацима надлежних органа у Републици Српској, око 3.700 је српске националности. За седам месеци ове године расветљена је судбина свега 56 особа.

У информацији коју су нам доставили из лозничког Црвеног крста, наводи се да ова хуманитарна организација посебну пажњу поклања Међународном дану несталих лица који се обележава 30. августа, као и решавању питања несталих у оружаним сукобима као хуманитарном питању од непроцењивог значаја. Позивају на солидарност са породицама несталих особа у оружаним сукобима, другим ситуацијама насиља, природним несрећама, економским и другим миграцијама. Такође, позивају на солидарност са њиховим породицама које имају право да знају судбину својих вољених.
На нивоу Међународног покрета Црвеног крста и Црвеног полумесеца се већ низ година пружа помоћ за успостављање породичних веза и помаже у тражењу несталих чланова породица миграната.
В. М.
ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )