СЕОСКЕ КУЋЕ ЗА МЛАДЕ – У петак излази јавни позив

Ове године за куповину и изградњу сеоских кућа из градског буџета опредељен је износ до 1,2 милиона динара, а за реконструкцију куће на сеоском подручју остао је износ од 600 хиљада динара. Лане је на овај начин десет породица са двадесет седморо деце реконструисало своје куће

Јавни позив за доделу бесповратних новчаних средстава младим породицама за куповину, изградњу и реконструкцију куће са окућницом на селу биће расписан 19. августа о чему је јавност обавештена на данашњој конференцији за новинаре коју је тим поводом сазвао градски менаџер Дејан Сталовић, председник комисије која ће разматрати пристигле захтеве. 

– Додела ових средстава је један од начина да млади остану, живе и раде на селу. На овај начин желимо да покренемо и привредне активности, да створимо услове да свима буде боље и допринесемо развоју града. Подсетићу, прошле године су расписана два оваква конкурса, десет породица са двадесет седморо деце реконструисало је своје куће, а за те намене утрошено је шест милиона динара. Сада настављамо, пред нама је нови јавни позив за ову годину и, поучени искуством, додатно смо га унапредили. Једна од најзначајнијих измена је, да смо ове године за куповину и изградњу сеоских кућа определили износ до 1,2 милиона а за реконструкцију кућа на сеоском подручју остаје износ од 600 хиљада динара – рекао је Сталовић.

Појаснио је да се младом породицом сматра брачни или ванбрачни пар супружника који немају навршене 43 године живота, и самохрани родитељ који живи у заједници са једним или више малолетне деце. Јавни позив у себи садржи све опште услове, ко може и на који начин да конкурише, а неки од њих су – да су држављани Републике Србије, да имају пребивалиште на територији града Лознице, да се против њих не води истрага, да нико ко конкурише нема неизмирених доспелих обавеза по основу пореза на имовину. Могу конкурисати само они чији просек плате не прелази две просечне плате на нивоу града, по последњим подацима то је износ од 117.500 динара.

– Сваког 15. у месецу комисија ће прегледати све пристигле захтеве из претходног месеца. То значи, да ћемо око 15. септембра разматрати прве захтеве по редоследу приспећа и после седам дана од објављивања листе са њима ћемо склапати уговоре. Сви они са којима потпишемо уговоре имаће одређене обавезе, а то је да нам докажу да су средства која су добили наменски потрошили, они који купују куће морају да нам доставе оверен уговор о продаји куће, док они који реконструишу куће морају донети извештај овлашћеног судског вештака – нагласио је Сталовић.

Јавни позив се, како је рекао, налази на сајту Града, може се подићи и на шалтеру осам, а за отклањање свих недоумице заинтересовани се могу јавити у канцеларију Градског већа.

– Ове године буџет за овај конкурс износи шест милиона динара. Ако се средства благовремно утроше, моћи ћемо размишљати о томе да их кроз евентуални ребаланс буџета до краја године повећамо – рекао је Сталовић.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )