ПРИЧЕ ИЗ БИВШЕ ДРЖАВЕ – Лични доживљаји почетка рата

Удружење грађана „Паресија“ и књижара „Алиса у земљи књига“ синоћ су у летњој башти изнад ресторана „Сирано“ организовали књижевно вече и представљање збирке прича „Тренутак када је мени почео рат“ у издању Форума ЗФД-а. О књизи су говорили уредници Ана Пејовић и Владимир Арсенић, који су у збирку уврстили 27 кратких прича, чији аутори су, између осталих, Мухарем Баздуљ, Ламија Бегагић, Андреј Блатник, Дејан Дуковски, Илдико Ловаш, Тања Ступар Трифуновић, Марија Кртинић, као и Мирјана Ђурђевић, књижевница добитница награде „Женско перо“ и регионалне награде „Меша Селимовић“, која је такође гостовала на овој књижевној вечери.

У име домаћина са гостима је разговарала Дајана Ђедовић подсетивши да је велики број прича на ову захтевну тему писан из визуре детета и тинејџера, а да су болест, војска, полиција, избеглице, фискултурне сале, као и љубав, плажа и купање, турнир у стоном тенису и фудбалу такође део искуства о којима су писали аутори.

– Неки ће рећи да је већ превише прича о рату, али сматрам да је ова збирка више него потребна у тренуцима када је, можда, право питање да ли је рат икада и престао на овим просторима. Како видимо, рат је присутан на земаљској кугли и зато се треба запитати да ли је коме рат икада и престао. Важни су моменти освешћивања тренутака, када постајемо свесни да се дешавају неки преломни моменти у нешем животу, да се дешавају ствари које не морају увек да значе да се дешавају промене набоље. Зато је ова књига за мене јако важна – казале је Ђедовићева.

Она је подсетила на 3. јул 1991. године, када је у Лозници заустављена колона војника који су кренули на хрватско ратиште и да су тада жене Лознице изашле на Трг Вука Караџића, не дозволивши да њихови синови, браћа или мужеви оду у рат.

– То је моменат који у нашој свести остаје историјски забележен мада се многи тога више и не сећају. Мени је тај тренутак остао забележен и као датум и као дан. Можда је то тренутак када је мени почео рат, тренутак када вас родбина из тих крајева зове и честита на гесту јер смо стали на пут и нисмо хтели да дозволимо да почне рат – подсетила је Ђедовићева.

О својим искуствима, као и о самом садржају збирке говорила је Ана Пејовић, истакавши да су у збирци приче аутора који су различитих генерација, од оних који су били деца када је рат почео, до оних који су били зрелији у моменту одигравања рата па су сада евоцирали своје успомене.

– Последњих двадесет година радим у ангажованој књижевности, тема рата, пораћа, помирења, мени је увек била важна, иако сам кључне године од деведесете до две хиљадите била од детета до довојке. Важна због тог контраста шта се у земљи дешавало, а шта у земљама које су настале из бивше Југославије, како су текли ратови, у односу на то како сам лично живела и проживљавала лепе и ружне тренутке док се неким људима распадао цео свет. Тешко ми је било да те две паралелене приче помирим и да помислим како је могуће да у време „Олује“, те 1995. године, ми кренемо на море, моји родитељи, сестра и ја. У исто време кретале су се колоне протераних људи из Хрватске. Борећи се са тим у уметности и култури покушавам да нађем одговор и један такав покушај је и ова књига – поручила је коуредница збирке.

Њен колега Владимир Арсенић се осврнуо на чињеницу да смо били сведоци у двадесетом веку како рат прелази из Африке у Европу, одатле у Азију, из Азије у Јужну Америку, како прави кругове и како увек постоје људи који су жртве рата, постоје злочинци и они којима је рат у једном тренутку почео.

– Књига је састављена од два сегмента, једно су приче писаца које смо нас двоје одабрали и позвали, а то су писци из свих бивших републике СФРЈ, од Словеније до Македоније, укључујући Војводину и Косово. Други чине приче које смо добили на конкурсу који је био анониман и ту смо скупили 12 прича. Лично, имао сам срећу да за мене рат почне истог тренутка када се и завршио јер сам успео да избегнем одлазак у војску и на ратиште – рекао је Арсенић.

Најмлађи међу ауторима текстова у овом зборнику је рођен 1986. године, док су неки рођени средином педесетих година прошлог века. Њихова искуства и доживљаји чине срж занимљивости ове књиге, као и могућност да „наглас испричају своју причу“ и оставе је за фрагменте историје која је тек иза нас.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )