ПРОСЕЧНЕ ЗАРАДЕ – Што Врачарци за месец, Лозничани за више од два

ПРОСЕЧНЕ ЗАРАДЕ – Што Врачарци за месец, Лозничани за више од два

Да би приходовали колико Београђани са Врачара зараде за месец, Лозничани морају да раде нешто више од два. То још и није тако лоше пошто су за исти износ запосленима из Прешева потребна два и по месеца. Само запослени из четири београдске општине примају у просеку више од стотину хиљада динара

Уобичајено, највише просечне зараде у Србији имају Београђани, а најниже се, то је већ класика, крећу по принципу ”што јужније, то тужније”. Републички завод за статистику објавио је податке о мајским платама према којима је просечна нето зарада у нашој земљи тог месеца износила 74.168 динара и то је номинално 14,1 одсто више него годину дана раније, односно реално 3,4 одсто. Медијална зарада је у мају износила 56.582 динара, што значи да је половина запослених остварила плату до тог износа.

Једине општине у којима је просек плата изнад сто хиљада динара јесу београдске градске општине – Врачар са 124.414 динара, Стари град са скоро 122 хиљаде, Нови Београд са нешто изнад 120 и Савски венац са скоро 112 хиљада динара. На срећу ниједна општина нема више просек испод 50 хиљада, што, нажалост, не значи и да нико у Србији не прима плату нижу од те границе. Најтужније је, што се плата тиче, у Прешеву, где морају да раде скоро два и по месеца да би зарадили колико Врачарци за месец дана, пошто им је просечна зарада 50.485 динара. У Власотинцу и Црној Трави није ништа боље пошто запослени у просеку примају нешто више од педесет и једне хиљаде, односно мало мање од 52.

Где смо ми у томе? Статистика каже да је просечна плата у Мачванском округу у мају била 61.753 динара, а изнад тог просека једино су плате Шапчана које су незнатно изнад 66 и по хиљада. Више од 60 хиљада имају, у просеку, још само Љубовијани, мало изнад 60.800, а следе Лозничани са 58.744 динара, 2,11 пута мање него на Врачару. Малозворничани имају скоро 58.400, а онда следе Владимирчани са скоро 57, запослени у Богатићу са незнатно мање од 56, и у Коцељеви и Крупњу са 54 и по хиљаде. Крупањцима недостају 42 динара да би се изједначили са Коцељевом.

Обрачун

Републички завод за статистику у обрачуну просечних зарада користи податке из евиденције Пореске управе, а обухваћене су и зараде запослених у војсци и полицији, као и оних који раде на привременим и повременим пословима. Иначе, просечне зараде по локалним самоуправама односе се на место становања, а не на место рада. Тако да у просечну зараду, нпр. Лозничана, улазе и зараде оних суграђана који раде у другим местима, Београду, Шапцу…

Што се тиче делатности, наравно, легалних, које доносе највише новца ствари се не мењају много, и даље је најисплативије бавити се рачунарским програмирањем и консултантским и са тим повезаним делатностима. Једино је у тој делатности мајска просечна зарада премашила двеста хиљада и износила је 235.022 динара. Следе запослени у ваздушном саобраћају са скоро 180 хиљада, па област научног истраживања и развоја са нешто мање од 160 хиљада, финансијских услуга, осим осигурања и пензијских фондова, као и производње основних фармацеутских производа и препарата са нешто више, односно мање од 132 хиљаде динара.

Високе плате не могу очекивати они који посао траже у области осталих личних услужних делатности, где је зарада једва изнад 41.600, делатности припремања и послуживања хране и пића – мало изнад 42 хиљаде и преради дрвета и производима од дрвета, плуте, сламе и прућа, осим намештаја – нешто испод 44 хиљаде.

Подсетимо и шта статистика рачуна као зараде. Све исплате запосленима на које се плаћају припадајући порези и доприноси чине зараду. Ту спадају зараде запослених у радном односу уз накнаде за дежурства, сменски и рад недељом и на празнике, топли оброк, плаћена одсуства, годишњи одмор, боловања до 30 дана, одсуство због стручног усавршавања, регрес за годишњи одмор, награде, бонуси, као и зараде по основу уговора о обављању привремених и повремених послова.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )