НАШИ СМО – Џегер

Колико пута се догодило да о нечему слушате једну причу, савете, правила, а да живот у пракси то тотално демантује, или бар доведе у сумњу да ли је речено или написано баш тачно. Кажу да вам здравље гарантују здрав начин живота, исхране, довољно воћа, поврћа, витамина, довољно сна, избегавање алкохола, цигарета и наркотика, не брза храна, не непроспаване ноћи. Неки дан сам гледајући снимак легендарних ”Ролингстонса” помислио да су они чист пример оповргавања такве приче.

”Луталице”, или како се код нас уобичајено и буквално преводи, ”Котрљајуће камење” ове године обележава шест деценија трајања. шест деценија. читав један људски живот они свирају. Толико година није мало ни за бројање, а камоли за све то силно време проведено у путовањима, наступима,студијима и компоновању песама. Од оригиналних ”Стонса” ту су Рони Вуд који има 75 година, три старији Кит Ричардс и најстарији Мик Џегер са 79 лета. Укупно 232 године. Гледао сам снимак концерта одржаног у јулу у склопу њихове летње турнеје поводом 60. рођендана бенда где је између два наступа тек неколико дана. Ови метузалеми два сата свирају, Вуд и Ричардс цепају по гитарама, а Мик се ломата и увија по бини као да му је бар 40 лета мање. Одмах замислим мог оца, мало старијег од Мика, како само стоји на бини да ништа не ради па помислим – ”нема шансе” иако је и он у топ форми, да не чује зло. Замислите себе да два сата јурцате горе доле по бини и певате. Ништа реума, ништа кукови, ништа мигрена, само рокенрол.

Брате, поштено речено, они су све само не типови који су живели спортски живот и водили рачуна о свему. Кроз те вене и грла прошло је све и свашта, живело се раскалашно у фазону ко зна хоће ли ме бити сутра, оно, сто на сат. чист пример нездравог живота, а да ли њих сада старост пита где им је била младост? Гледајући Џегера дошло ми да сазнам шта једе и пије па да као у филму Кад је Хари срео Сели кажем – “Ја ћу исто што и он”. Знате сцену из тог филма када, док ћаскају у ресторану о сексу, Сали каже Харију да жене стално глуме оргазам, а да мушкарци то не умеју да препознају. Он каже да и није баш тако па она онда изводи чувени лажни оргазам у пуном ресторану, а гледајући је једна госпођа каже конобару – “Ја ћу исто што и она”.

Неко ће рећи да момци из ”Kамења” имају толико лове да их могу кљукати свакаквим витаминима и чудима да их одрже у животу и таквој форми, али, брате, нису њихови организми од челика. Има, ваљда, нека граница. Требало би наука да их замоли да завештају своја тела па кад једном, ако икад, оду са овога света, утврди каква су њихова срца, мозгови, нервни и кардиоваскуларни систем. Нису ту чиста посла. Џегер још има и 44 године млађу девојку (?!). Браво, мајсторе. Како наука објашњава виталност ове тројице рок диносауруса, не знам. Знам зато људе који су живели здрав живот, воће, поврће, риба на јеловнику, шетња, спорт, а онда их удари опасна дијагноза. Потврда да правила нема.

Или је, ипак, најважније избећи стрес.

Можда су Мик и екипа све радили по систему ”Удри бригу на весеље”, нису живот схватали превише озбиљно, већ као забаву која траје док траје. Ко ће га знати. Може се живети здравије, али побећи од стреса, који је ту рецепт? Стресирамо се сваки дан, у кући, на послу, са ТВ-а, једино да одемо на Месец, али ћемо се и тамо стресирати мислећи да је боље на Земљи. Пошто ће по свему судећи Мик и екипа свирати и за 70. рођендан бенда, ваља их сачекати на некој кривини па их упитати која ли је њихова тајна. Оно, да шапну па да наручим исто што и Мик. Овако ме некад жигне кад се нагло сагнем, не знам шта би било да дуже трчим, мада још могу пешице на осми спрат а да се не задишем. Међутим, сумњам да би, ако добацим до 79, могао два сата да стојим на бини, а камоли да скачем и певам. Можда Мик и она двојица нису са наше планете, или знају нешто што нико не зна.

Или како каже њихова чувена песма ”не могу да достигну сатисфакцију” па се и дан данас труде. Може бити.

Саша Трифуновић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Заклетва

НАШИ СМО – Никада

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Lakoto 2 years

    Nije cudno nista , obzirom da idu na dijalize , terapije maticnim celijama , i hormonske terapije … nikakvo cudo . Novac …

  • Disqus ( )