ОБЕЛЕЖЕН ДАН МЛАДИХ – Волонтери у првом плану

ОБЕЛЕЖЕН ДАН МЛАДИХ – Волонтери у првом плану

Међународни дан младих обележен је данас, а у Лозници је најпре одржана панел дискусија на тему волонтерског рада, потом је осликаван графит на паркингу у Тршићу, планинарило се од Гучева до Борање, игран је турнир у малом фудбалу… Претходних дана одржан је програм ”Дечјег лета”, приказани филмови фестивала ”Слободна зона”, Сергеј Ћетковић је одржао концерт, телескопом су посматрани Месец и сазвежђа, а у понедељак ће група ”Соло” наступати у гимназијском дворишту.

Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић рекао је данас да су млади приоритет политике коју воде Влада Србије, председник Вучић и градска управа. Он је подсетио да је лозничка Канцеларија за младе (КЗМ) основана 2007 године и да је Омладински центар направљен пет година касније уз подршку Министарства спољних послова Италије.

– Циљ је да младе укључимо у све сфере друштвеног живота и да они буду видљиви. Млади Лознице били су активни када су доношени национална Стратегија за младе и Локални акциони план за спровођење те стратегије. Наша КЗМ је добитник награде ”Млад град” за унапређење положаја младих и специјалну награду за континуирани рад са младима. Ако бисмо анализирали рад Омладинског центра, могли бисмо да кажемо да је кроз њега прошло хиљаде младих и ту стицало неформално образовање. Најчешће су похађали курсеве страних језика и информатике, сваке године организујемо припреме малих матураната за завршне испите, а у Омладинском центру радила су и разна саветовалишта, од психолошког до каријерног. Важно је то што су програми бесплатни и прилагођени потребама младих – рекао је Ђокић.

Он је подсетио и на програм ”Лозница најбољима” за младе који су завршили факултете са високим просеком и које Град жели да врати назад да млади граде још лепшу Лозницу. У Тршићу је пре пет година отворен Научно-образовни културни центар где млади из Лознице, Србије и расејања имају боље услове за изучавање српског језика, културе и обичаја.

У Лозници је овогодишњи Дан младих посвећен волонтерима, подсетио је помоћник градоначелника.

– То су људи који за свој рад не траже материјалну надокнаду, довољне су им друштвена и морална сатисфакција и свесни су да је помоћ другима израз њихове хуманости – указао је Ђокић.

КЗМ је Дан младих обележила уз подршку Града Лознице и у сарадњи са ”Младим истраживачима Србије”. На панел дискусији учествовала је и Сања Камберовић из ‘Младих истраживача” која је указала да је 2022. европска година младих.

– Акценат је на младима као нашој будућности и волонтирању током којег млади могу стећи знања и вештине. Ми смо са КЗМ организовали ”Еко Ло фест”, еколошки камп у Тршићу, и то је један од кампова који се одржавају у Србији –  рекла је Камберовићева наводећи да ће на панел дискусији, путем интернета, учествовати и млади који се налазе на другим камповима.

Бојан Лучић, координатор КЗМ, казао је да обележавање Дана младих служи и сумирању свега што је урађено, али и сагледавању онога што се може побољшати.

– Пре свега смо морамо похвалити младе Лозничане и њихов активизам јер за Лозницу не можемо да кажемо да не постоји интересовање младих за волонтеризам. Као координатор КЗМ у последњих неколико година имао сам прилику да много тога научим од њих. Радећи са младима на неки начин растете заједно са њима и пратите њихове успехе – рекао је Лучић.

Иначе, Међународни дан младих обележава се 12. августа након што је Генерална скупштина Уједињених нација 1999. године прихватила препоруку Светске конференције министара задужених за омладину да тај дан буде посвећен онима ”на којима свет остаје”.

Ове године светска тема Дана младих је ”Међугенерацијска солидарност: Стварање света за све узрасте” зато што је за остваривање циљева одрживог развоја нужно да свет искористи потенцијал свих генерација. УН сматрају да је сарадња неопходна како би се неговали успешни и правични међугенерацијски односи и да би било осигурано да нико не буде остављен.

Такозвани ејџизам, односно дискриминација заснована на стереотипима и предрасудама због животног доба, не погађа само старије људе, већ подједнако и младе. Они наилазе на препреке у различитим областима живота од запошљавања, могућности да се активно укључе у политички живот и доносе одлуке па до здравља и правосуђа. Овакве препреке могу озбиљно да утичу на квалитет живота не само у младалачком добу, већ и у старости па је стога неопходно остварити међугенерацијску солидарност и схватити да ејџизам лоше утиче и на младе и на старе, као и на друштво у целости.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СЕРГЕЈ ЋЕТКОВИЋ ПОСЛЕ КОНЦЕРТА У ЛОЗНИЦИ – Мој осмјех говори све

ПУ ШАБАЦ – Фалсификовали новац  

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )