ПОЧЕО ЕКОЛОШКИ КАМП У ТРШИЋУ – Од чаја до Гучева и Месеца

ПОЧЕО ЕКОЛОШКИ КАМП У ТРШИЋУ – Од чаја до Гучева и Месеца

Еколошки камп ’’Еко Ло фест’’ ове године је у Тршићу окупио 11 учесника, углавном из свих крајева Србије и Републике Српске, а ту је и једна Рускиња из Москве. Према речима Бојана Лучића, координатора Канцеларије за младе, организатора ’’Еко Ло феста’’, ове године камп изгледа нешто другачије него претходних.
– Најпре смо спровели истраживање да видимо да ли учесници кампа желе више да раде, уче или и да раде и уче. Испоставило се да су заинтересованији за учење па смо тако смањили обим радних активности, а повећали образовне. Наравно, спроводимо, као и увек, и акције чишћења, али ће учесници учити како се бере лековито биље и производе чајеви, како се праве воћни сокови, посебно од домаћих јабука петровача, стећи ће знања о астрономији, еко фотографији, али и о оријентирингу и планинарењу. Пошто нико од њих никада није планинарио повешћемо их од Троноше до Гучева, а узгред ће сазнати и како се треба односити према отпаду који се затекне дуж планинских и шумских стаза, односно, како га уклањати и колико је то важно за очување животне средине – каже Лучић.

Поред тога што ће моћи да уче о астрономији, учесници кампа имаће прилику и да са лозничког Шанца сутра и прекосутра од девет увече телескопом посматрају звездано небо, а Лучић каже да ће посебна пажња бити посвећена посматрању Месеца. Поред учесника кампа, небеска тела моћи ће телескопом бесплатно да погледају и грађани.


Еко фотографија је у последње време постала популарна па ће учесници научити како да фотографишу природу, али и негативне утицаје на њу и да на тај начин допринесу ширењу свести о томе колико је битно да је сачувамо.
Седмодневни ’’Еко Ло фест’’, који је недавно увршћен на списак светских еколошких кампова, биће завршен у недељу, а финансира га Министарство омладине и спорта преко ’’Младих истраживача’’.
Н. Т.

Фото: КЗМ
ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Разговор са младима

СЦЕНА: ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ ФОЛКОЛОРА – Лозница у ритму игре и песме

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )