У ПОКРОВСКОЈ ЦРКВИ – Урађено подно грејање

У ПОКРОВСКОЈ ЦРКВИ – Урађено подно грејање

На најстаријем лозничком храму, Цркви Покрова Пресвете Богородице, пре три месеца започети су капитални радови како би ова богомоља прославу 150 година дочекала у што бољем стању. Све радимо уз сагласност Завода за заштиту споменика из Ваљева, а циљ је да, осим квалитетних радова, и да храм задржи што приближнији изглед из 1873. када је освећен, каже свештеник Милош Петровић

У сусрет великом јубилеју, 150. годишњици постојања, на најстаријем лозничком храму, Цркви Покрова Пресвете Богородице, пре три месеца започети су капитални радови како би ова богомоља прославу дочекала у што бољем стању. Свештеник покровске цркве Милош Петровић каже да радови какви нису рађени раније обухватају статику, санацију влаге и замену подне облоге у храму.

– Све радимо уз сагласност и према условима добијеним од Завода за заштиту споменика из Ваљева, а циљ је, осим квалитетних радова, и да храм задржи што приближнији изглед из 1873. када је освећен. Завршена је санација влаге, до потребне висине су обијени спољни и унутрашњи зидови цркве, урађени потребни хидроизолатерски радови, а следи малтерисање унутрашњих зидова посебним смесама које ће им омогућити да ”дишу” и да буде решен проблем влаге. Исти поступак биће урађен и на спољашњим зидовима чим температуре буду ниже од 30 степени. Урађено је подно грејање, а ових дана очекујемо постављање мермерне подне облоге која треба да подсећа на изглед старог углачаног камена пешчара који се у почетку налазио у храму – каже Петровић.

То није сав планирани посао јер предстоји и обнова иконостаса на коме се налази 27 икона. Прво ће бити реконструисани оштећени сегменти, урађена заштита од инсеката, штеточина, а онда следи рестаурација. Планирано је да све буде урађено благовремено да црква у новом руху дочека обележавање века и по трајања. После ових послова, осим редовног одржавања, наредних неколико деценија не би требало да буде потребе за озбиљнијим радовима на цркви. Петровић каже да је процењена вредност радова једанаест, а обнове иконостаса око седам милиона динара, финансирају их Старолозничка црквена општина, Министарство културе, добротвори, а очекује се и подршка локалне самоуправе као и свих оних који могу и желе да помогну. Подсетимо, према подацима из монографије храма, објављене поводом 140 година од освећења, покровска црква саграђена је 1873. године, зидао ју је неимар Таса Наумовић из Шапца, а за градњу је употребљен камен ”од остатка манастира Воћњак, са гробља у том селу”. За осликавање иконостаса био је ангажован Никола Марковић, пореклом из Пожаревца, један од најтраженијих и најуспешнијих представника нашег црквеног сликарства XИX века.

Засада радови теку по плану и свој велики јубилеј лозничка стара црква требало би да дочека у новом руху.

Т.М.С.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СУБОТУ ДРИНСКА РЕГАТА – Шеснаести спуст низ Дрину

ПАСАРЕЛА НА МЕТИ ХУЛИГАНА – Полупана расвета

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )