КУЋА НА СЕЛУ – Прошле године усељено седам породица

Прошле године је у општини Крупањ на основу конкурса Министарства за бригу о селу, које у оквиру развојне политике Владе Србије младим брачним паровима купује куће у сеоским срединама како би развијали и оживели село, у нове домове усељено седам породица – четири у Белој Цркви и по једна у Мојковићу, Церови и Костајнику. Ове године локална самоуправа је конкурисала за четири куће на селу и за сада су за две стигли потврдни одговори. Спроведен је комплетан поступак и потписани уговори и предстоји још одлазак код нотара. Реч је породици Лукић која је изабрала кућу у Мојковићу и породици Петровић-Мркоњић, која се одлучила за кућу у Завлаци. За још две куће (у Врбићу и Липеновићу) чека се одговор министарства, а у локалној самоуправи верују да ће бити позитиван.

У Одељењу за урбанизам Општине Крупањ кажу да је у прошлој години једну од кућа добила породица из Обреновца и да породице које конкуришу за кућу на селу не морају бити из ове општине, већ је један од критеријума да су држављани Републике Србије и да су млађи од 45 година. Неопходно је да имају измирене пореске обавезе, да нису кривично осуђивани, да немају кућу или стан на своје име, а могу да имају земљу. Држава је за ову намену издвојила 500 милиона динара.

Куће се додељују по редоследу приспећа пријава на конкурс. Локална самоуправа има обавезу да изврши процену тржишне вредности непокретности и то мора да учини овлашћено лице. Вредност кућа које се купују је до 1,2 милиона динара. Брачни парови проналазе куће које им одговарају и онда подносе захтев општини, а надлежна служба излази на терен где обавља процену вредности. Куће морају да имају основне елементе за живот (вода, струја) и морају бити искључиво на селу. Уз кућу иде и окућница, негде је то десетак ари, али може бити и тридесет у зависности од места где се налази и од тога у каквом се стању кућа налази. У сваком случају, вредност куће и окућнице мора се уклопити у 1,2 милиона динара колико министарство даје. Парови који добију кућу не могу је отуђити у наредних десет година и у обавези су да сваке године плаћају осигурање за њу.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СТАРТОВАЛО ТАКМИЧЕЊЕ У ПРВОЈ ЛИГИ СРБИЈЕ – Лозница дочекује упско Јединство

ХУМАНИТАРНА ОРГАНИЗАЦИЈА СРБИ ЗА СРБЕ – Лозница, град за пример

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )