У КРУПЊУ ПОД МАЛИНАМА 900 ХЕКТАРА – Род слабији него лане

У КРУПЊУ ПОД МАЛИНАМА 900 ХЕКТАРА – Род слабији него лане

На подручју општине Крупањ под засадима малина је око 900 хектара. Завршена је берба летњих сорти, а принос је око 4,5 тона по хектару и нешто је мањи од прошлогодишњег. Цена за килограм кретала се од 500 до 700 динара за органску производњу која је заступљена на око 90 одсто површина. Тренутно је актуелна берба купине и јесењих сорти малина. Откупљивачи за органску малину јесењих сорти плаћају 600 динара по килограму, док је цена купине од 120 до 155 динара за килограм. Купина се у овом крају узгаја на 310 хектара.

Цветко Мићић из Церове узгаја малину на 80 ари и каже да је род био солидан. Убрао је око четири тоне и то је мало мање него претходних година.

– Прошла година је била сушна тако да се много ластара осушило и то је један од разлога нешто слабијег рода. Када се све сабере, није лоше. Ценом смо задовољни. Наша малина је органска и у почетку су откупљивачиплаћали 500 динара за килограм, а убрзо је повећана на 700 и по тој цени је откупљивана до краја бербе – каже Мићић.

Истиче да његово газдинство има и мањи засад јесењих сорти малина и да намеравају да га прошире. И засад под летњим сортама ће повећати на хектар и ту ће стати јер не могу више да оберу сами, а мало је берача које би платили.

– Углавном сами беремо малину. Ове године смо ангажовали мање берача јер је и род био слабији. На почетку и на крају сезоне малину оберемо сами (пет чланова породице), а бераче ангажујемо само у шпицу сезоне. Тешко је наћи бераче јер се велики број газдинстава у нашој општини бави узгојем малина и купина и свако бере у својим засадима. Бербом се не завршава посао у малињацима. Настављамо да радимо до почетка следеће бербе и посла има много, ако желимо да имамо квалитетан и богат род. Сарађујемо са “Пољосаветом” и редовно користимо савете пољопривредних стручњака – подсећа Мићић.

Каже да његова породица има и мањи засад купине и да га редовно наводњава. Газдинство Цветка Мићића има око десет хектара и поред узгоја малина и купина баве се и сточарством и ратарством.

В. Ст.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОД СУТРА ДО НЕДЕЉЕ У МАЛОМ ЗВОРНИКУ –  Дрина је смисао живота

СТАРА ПРИЧА ЈОШ ЈЕДНО ЛЕТО – Чекајући градску плажу

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )