ДАНАС КОД ШАПЦА – Спојен нови мост на Сави

Александар Вучић, председник Србије (архива ЛН)

У оквиру изградње ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница, данас је у присуству председника Србије Александра Вучића спојен нови мост на Сави код Шапца. Последњи квадратни метар на главном распону моста попуњен је бетоном, пренели су медији.

– Веома сам срећан што смо за само две године успели да завршимо овај мост, којим смо спојили обале Саве. Ми ћемо пут Рума-Шабац завршити за нешто више од годину дана и то је велика ствар за Нови Сад, за Београд, али и целу Мачву. За две године и три, четири месеца требало би да до Лознице буде завршена цела саобраћајница. Србија није иста земља, она сваког дана изгледа другачије и боље – рекао је председник Вучић додајући да у условима велике кризе Србија није прекинула ниједан велики пројекат.

Током обиласка радова питао је надлежне када ће бити готова брза саобраћајница до Лознице и добио одговор да ће све бити завршено до краја септембра 2024. године. Рекао је да су цене грађевинског материјала много поскупеле у претходном периоду, али да се сада мало враћају.

– Успевамо да одржимо ниво радова које смо започели – навео је Вучић и истакао је да ће за само годину и два или три месеца или до краја следеће године, од Београда од Шапца стизати за само 40 минута, а не сат и 10 минута.

Завршним радовима на спајању моста присуствовали су и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, амбасадор Азербејџана у Србији Камил Хасијев, директор Коридора Србије Александар Антић, директор Путева Србије Зоран Дробњак, као и представници локалних општина и извођача радова. Како је наведено, мост на Сави код Шапца део је ауто-пута до Руме, а чине га прилазне конструкције у дужини од 300 и 400 метара и главни распон преко реке од око 600 метара. Дужина моста је 1,33 км, а фундиран је на 371 шипу, са укупно 45 наглавних греда и 47 стубова, део је ауто-пута Рума-Шабац дужине 21 километар, а део истог пројекта је изградња и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница дужине 54 километра, тако да ће мост код Шапца спојити будући ауто-пут и брзу саобраћајницу. Укупна дужина три деонице које ће повезати Сремски и Мачвански округ је 77 километара, а процењена вредност посла је 467,5 милиона евра. Ауто-пут ће имати шест трака, а брза саобраћајница четири саобраћајне траке.

Главни извођач радова је азербејџанска фирма ”Азвирт”. Инвестиција је важна и зато што се наставља на будући Фрушкогорски коридор, од Новог Сада до Руме, у дужини од 45 километара, тако да ће цео потез од Новог Сада до Лознице бити дуг укупно 122,4 км. Како је прецизирано, новим коридором до Лознице стизаће се за само сат и 15 минута. Деоница Рума-Шабац преко новог моста на Сави, растеретиће саобраћајно села Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, а испред Хртковаца биће изграђен надвожњак с петљом.

Саобраћајница Рума-Шабац-Лозница повезаће око 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу, а биће и најкраћа веза између Београда и Новог сада са Републиком Српском и БиХ преко граничног прелаза Бадовинци (Павловића ћуприја) и даље према Бијељини или прелаза Трбушница код Лознице.

(Т.М.С)

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Рингишпил

ЗАВРШЕНО „МОТОЧАШЋЕ“ – За крај „Дивље јагоде“

НОВО – Преузмите бесплатну апликацију ЛН за iOS уређаје на App Store или бесплатну апликацију ЛН за андроид уређаје на Google Play продавници!

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу

Категорије
Тагови
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )